StoryEditorOCM
Slatkoveliki specijalitet

Njemački ‘deluxe‘ medenjaci bez brašna to su bolji što dulje stoje! Mekani su i puni okusa, svi će vam na njima zavidjeti

Piše T. S. M.
6. prosinca 2025. - 19:05

Želite li malo obogatiti svoju zbirku recepata za božićne keksiće, predstavljamo vam jedan istinski specijalitet. Elisenlebkuchen imaju posebno mjesto među svim božićnim keksima na svijetu. To su najfiniji, najmekši tradicionalni njemački medenjaci, porijeklom iz Nürnberga. Smatraju se vrhunskom, gotovo "deluxe“ verzijom poznatih njemačkih medenjaka, Lebkuchena, jer sadrže velik udio orašastih plodova, a malo ili nimalo brašna. Upravo zbog toga imaju izrazito mekanu i bogatu teksturu.

image
Ardan Fuessmann/imago Stock&people/profimedia/Ardan Fuessmann/imago Stock&people/profimedia

Peku se na okruglim oblatnama, kako bi zadržali oblik, a nakon pečenja se obično prelijevaju glazurom od šećera ili čokolade, no neki ih vole ukrasiti prije pečenja, obično komadićima badema. Odlično se čuvaju u metalnoj kutiji, na najbolji su 2–3 dana nakon pečenja, kad lijepo omekšaju.

Elisenlebkuchen

Sastojci

300 g mljevenih badema
200 g smeđeg šećera
150 g mljevenih lješnjaka
100 g kandirane narančine kore
100 g kandirane limunove kore
1 žlica limunovog soka
1 žličica cimeta
1 žličica mješavine začina za medenjake
1 žličica paste od vanilije
3 jaja
1 prstohvat soli
naribana korica jednog neprskanog limuna

Dodatno:

120 g šećera u prahu
150 g tamne čokolade
18–22 oblatne promjera oko 7 cm
limunov sok

Priprema

U zdjeli pomiješajte jaja, smeđi šećer, sol i pastu od vanilije pa miksajte dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte limunovu koricu, limunov sok, cimet i začin za medenjake. Dodajte mljevene bademe i lješnjake te sitno sjeckanu kandiranu koru naranče i limuna pa miješajte dok se sve ne poveže.

Na svaku oblatnu stavite dio smjese i vlažnim rukama joj zagladite vrh u malu kupolu. 

Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 °C oko 12–15 minuta, dok lagano ne očvrsnu, ali i dalje ostanu meki.

Za šećernu glazuru pomiješajte šećer u prahu s malo limunova soka. Za čokoladnu glazuru otopite tamnu čokoladu na laganoj vatri. Ohlađene medenjake premažite željenom glazurom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 19:32