StoryEditorOCM
Slatkoniska, ali moćna

Ova je torta nekoć bila pojam kvalitetne slastice, radila se za najveće fešte, a po ovom detalju prepoznavalo se umijeće

Piše T. S. M.
15. srpnja 2025. - 08:10

Treba li vam recept za tortu od kvalitetnih sastojaka, bez instant praškova, keksa i tome sličnih dodataka koji ukazuju na štednju, ali i na nedostatak vještine, posegnut ćete u bogatu zbirku starinskih slastica koje su se godinama radile na ovim prostorima. Počevši od tradicionalnih torti poput imotske i kaštelanske pa preko nešto novijih kao što su doboš torta i diplomatska torta pa do torte na koju ćemo vas ovog puta podsjetiti. Riječ je o švedskoj torti koja se radi od malo sastojaka i niska je u sporedbi s modernim slasticama, ali je tako moćna da će vam se od nje zarumenjeti obrazi.

Nekoć je bila iznimno popularna, a prepoznatljiva je na prvi pogled po listićima badema kojima je ukrašena. Međutim, samo su pravi majstori za slatko znali da je torta najbolja kad su ti listići prethodno lagano prepečeni, tek toliko da se zazlate.

Podsjetite se kako je dobra čuvena švedska torta.

Švedska torta

Sastojci

Biskvit

200 g badema
120 g šećera
5 bjelanjaka
malo soli

Krema

180 g maslaca
100 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
1 vrećica vanilin šećera
5 žumanjaka

Za ukrašavanje

50 g listića badema

Priprema

Uključite pećnicu na 180 °C. Dno dva kalupa promjera 20 cm obložite papirom za pečenje i premažite maslacem.

Sameljite bademe, a bjelanjke odvojite od žumanjaka. U bjelanjke dodajte prstohvat soli i miješajte mikserom dok se ne zapjene. Postupno dodajte šećer i nastavite miješati dok ne dobijete laganu, sjajnu pjenu (nemojte pretjerati kako biskvit ne bi bio suh).

U pjenaste bjelanjke postupno dodajte mljevene bademe i lagano ih umiješajte kružnim pokretima špatulom.

Rasporedite smjesu u pripremljene kalupe i pecite oko 20 minuta, dok ne porumeni. Ohladite.

Za kremu, u posudu stavite žumanjke, šećer i vanilin šećer. Dobro izmiješajte pjenjačom.

Dodajte slatko vrhnje i ponovno izmiješajte.

Stavite na srednje jaku vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne počne zgušnjavati, oko 5–7 minuta. Pazite da ne proključa. Maknite s vatre i ostavite da se hladi, povremeno promiješajte.

U međuvremenu kratko izmiješajte maslac pa mu postupno dodajte ohlađenu kremu. Miješajte dok ne dobijete glatku, mazivu smjesu.

Na prvi biskvit nanesite pola kreme, poklopite drugim biskvitom i premažite ostatkom kreme.

Na suhoj tavi kratko prepecite listiće badema pa njima pospite tortu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 22:36