StoryEditorOCM
SlatkoSIGURNO VAM JE POZNATA

Ovo je top kremasta torta koja se topi u ustima! Imamo malo drugačiji recept za starinsku slasticu, jeste li ga probali?

Piše K. V.
27. kolovoza 2025. - 08:10

Ova torta je jedna od onih za koje se recepti dijele među uzvanicama na obiteljskim okupljanjima, što samo znači da je jako ukusna i da s njom nećete pogriješiti! Riječ je o najlon torti, kremastom desertu koji se sviđa svima koji ga probaju. Postoji više varijacija u receptu, a ovaj naš poseban je jer u biskvitu sadrži kokos, a jedan sloj kreme je obogaćen orasima.

Ipak, priprema i dalje nije komplicirana, a uspjet će i početnicima. Pravi se u formi pravokutnika i idealna je za veća obiteljska okupljanja ili rođendane.

image
Shutterstock

Najlon torta

Sastojci

Za biskvit

200 g šećera
150 g kokosovog brašna
8 bjelanjaka
2 žlice brašna
malo praška za pecivo

Za kremu:

375 g maslaca
250 g šećera u prahu
200 g keksa
200 g oraha
100 g čokolade
500 ml mlijeka
8 žumanaca
8 žlica šećera
8 čoko bananica
7 žlica brašna
2 pakiranja šlag kreme od vanilije

Priprema

Započnite s pripremom biskvita. Umutite bjelanjke i šećer, a suhe sastojke izmiješajte. Sjedinite i pecite u pravokutnoj tepsiji na umjerenoj vatri, 170 ºC 30 - 35 min. 

Kremu napravite tako da izmiksate žumanjke i šećer i brašno da se izjednači, zatim dodaje 100 ml mlijeka i izjednačite u smjesu bez grudica. Preostalih 400 ml mlijeka stavite kuhati, a kad zakuha polako miješajući dolijevajte u žumanjca. Smjesu zatim vratite na vatru i kuhajte dok se ne zgusne kao puding. Prekrijte prijanjajućom folijom i pustite da se potpuno ohladi. Omekšali maslac pjenasto izradite i postepeno sjedinite s ohlađenom kremom. Kremu podijelite u tri jednaka dijela. U prvi dio dodajte samljeveni keks i otopljenu čokoladu, u drugi dio nasjeckane čoko bananice, u treći dio nasjeckane orahe. 

Tortu slažite tako da preko biskvita namažete prvu, drugu pa treću kremu, a gotovu tortu premažite umućenim šlagom i ukrasite po želji. Neka prenoći u hladnjaku prije posluživanja.

 

 

 

 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 18:13