Torta Pavlova smatra se jednom od najprofinjenijih slastica, ali ima jedan ozbiljan nedostatak: mnogima je jednostavno prekomplicirana za izradu. Nije da je postupak toliko složen, koliko toga prilikom pripreme može poći po zlu s posljedicom da specifična kora od beze smjese završi u ne osobito recprezentativnom stanju.
Srećom, postoje i male prečice do skoro jednako dobrog rezultata, a jedna od njih je tortu napraviti u obliku rolade. Kako bi vam to pošlo za rukom, trebate znati što točno morate izmijeniti u receptu, kako bi beze smjesa postala prikladna za novu ulogu.Ili jednostavno nabavite recept za Pavlova roladu, kao što smo mi napravili.
Dobili smo ga od Martine koju pratimo na Instagramu Dalmartinka, nakon recepta slijedi i videu u kojem ćete vidjeti slastičarku u akciji.
Pavlova rolada
Sastojci:
Kora:
5 bjelanjaka
150 g šećera
1 žlica jabučnog octa
1 žlica gustina
listići badema
Krema:
5 žumanjaka
120 g šećera
500 g mascarpone sira
100 ml vrhnja za šlag (po želji)
Priprema:
Izmiksajte bjelanjke sa šećerom dok se šećer više ne osjeti pod prstima. Dodajte ocat i gustin pa ih lagano umiješajte u smjesu.
Rasporedite smjesu na lim obložen papirom za pečenje i pospite listićima badema.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 5 minuta, zatim smanjite temperaturu na 160 °C i nastavite peći još 20 minuta.
Kad se kora ohladi, preokrenite je, pažljivo uklonite papir za pečenje, premažite kremom i posložite svježe jagode.
Izradite žumanjke i šećer na pari dok ne postanu svijetli i gusta, ostavite da se ohlade, a zatim umiješajte mascarpone i dobro sjedinite. Po želji dodajte i umućeno vrhnje za šlag radi još više prozračnosti.
Roladu ostavite u hladnjaku najmanje nekoliko sati, a najbolje preko noći.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....