StoryEditorOCM
Slatkokremasto savršenstvo

Rolat za posebne prilike, pun oraha, lješnjaka i čokolade: Tanja je prilagodila stari recept za slatki klasik i dobila hit

Piše T. S. M.
7. lipnja 2025. - 19:02

U posljednje vrijeme vidjeli smo nekoliko dobro poznatih torti u sasvim novim verzijama, odnosno u obliku rolata i moramo vam priznati da nam se ta ideja jako sviđa. Rolat je lakše transportirati nego tortu, a, pored toga, ponekad je vrlo zabavno malo promijeniti ustaljenu rutinu. Još jedna odlična ideja na tom tragu stigla nam je s Instagrama Tanjas.Sweet.House iza kojeg stoji Tanja Popović.

Tanja se u oblik rolata odlučila pretočiti Ambasador tortu, slatki klasik dobro poznat svim ljubiteljima tradicionalnih, bogatih slastica. Baš kao što je Tanja napisala uz video u kojem je prikazala pripremu rolata, jako je bogat, kremast i pun orašastih plodova. 

image
Privatni album

"Recept je star, ali sam ga prilagodila prije nekoliko godina i od tada je postao pravi hit. Za razliku od originala koji zahtijeva više vremena i truda, ova rolada se brzo priprema, a na tanjur donosi isti raskošan užitak i zadovoljstvo. Savršen izbor za sve koji žele ukusnu i jednostavnu poslasticu s karakterom" poručila je Tanja koja nam je dopustila da s našim čitateljima podijelimo recept i video.

Ambasador rolat

Sastojci:

Kora:

14 bjelanjaka
250 g šećera
200 g oraha
150 g lješnjaka 

Krema:

14 žumanjaka
150 g šećera
250 g maslaca (omekšanog)
100 g rastopljene čokolade

Glazura:

100 g čokolade + 3 žlice ulja za glazuru

Priprema:

Bjelanjke tucite dok ne postanu čvrsti, postupno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete sjajnu i gustu smjesu. Ručno umiješajte orahe (dio sameljit, dio nasjeckajte). Smjesu ravnomjerno rasporedite po papiru za pečenje u plehu (40x35 cm), pospite lješnjacima po vrhu i pecite 15 minuta na 190°C.

Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne pobijele, a zatim kuhajte na pari dok se ne zgusne. Ohlađenoj kremi dodajte izmiksani maslac i podijelite na dva dijela te u jedan dodajte rastopljenu čokoladu.

Na polovicu kore nanesite čokoladni nadjev, a na drugu polovicu žuti nadjev.

Pažljivo zarolajte i prelijte glazurom od čokolade i ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 23:02