StoryEditorOCM
Slatkoukusni i lijepi

Petra peče savršene medenjake, svi o njima pričaju. Otkrila je i tajnu najbolje glazure, ovo su keksi za svaku pohvalu

Piše T. S. M.
16. prosinca 2025. - 17:01

Ljubitelji medenjaka, medenih srca, keksića s đumbirom i paprenjaka, imamo novi recept koji morate isprobati. Svi ga hvale, a na svom ga je Instagram profilu objavila Petra Dimić, kreatorica sadržaja koju samo na toj platformi prati prko 400 tisuća ljudi.

Petra je objavila video u kojem pokazuje kako radi medenjake te otkrila da je ovu dozu zamutila specijalno za - svoju mamu. Žao joj je vidjeti da se mama pati s kupovnim keksima i odlučila joj je pripremiti "prave". A sudeći po videu, oni to zasigurno jesu.

Dopustila nam je da s našim čitateljima podijelimo njen recept i otkrila malu tajnu za najljepšu glazuru: medenjake je potrebno dva puta umočiti u šećernu glazuru pa će sloj na površini biti sjajan i gladak.

Dodatni savjet: za najboljin uspjeh, maslac i jaja trebaju biti sobne temperature.

Medenjaci

Sastojci

Keksi:

250 g glatkog brašna
120 g meda
100 g šećera
80 g maslaca
1 jaje 
1 žličica sode bikarbone
1 žličica cimeta
1/2 žličice mljevenog đumbira
prstohvat soli
malo mljevenih klinčića (po želji)

Glazura:

250 g šećera u prahu
1 bjelanjak
1 žlica limunova soka
1-2 žličice tople vode

Priprema

Med, šećer i maslac stavite u manju posudu i zagrijavajte na laganoj vatri nekoliko minuta, tek toliko da se maslac otopi i sastojci povežu, pazeći da smjesa ne zavrije. Maknite s vatre i ostavite da se kratko ohladi, smjesa treba ostati topla. Dodajte jaje i promiješajte dok se ne poveže. Brašno, sodu bikarbonu, cimet, đumbir, sol i klinčiće prosijte pa ih postupno dodajte u smjesu i kratko promiješajte. Tijesto treba ostati ljepljivo, nemojte dodavati dodatno brašno. Pokrijte ga i stavite u hladnjak na 1-2 sata.

Ohlađeno tijesto oblikujte u kuglice težine oko 25-30 g i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Medenjaci se peku u pećnici zagrijanoj na 180 °C 8-10 minuta. Nakon pečenja ostavite ih na limu još oko 5 minuta, zatim ih prebacite na rešetku i ostavite da se dodatno ohlade.

Za glazuru pomiješajte šećer u prahu, bjelanjak i limunov sok pa po potrebi dodajte malo tople vode kako biste dobili glatku i dovoljno gustu smjesu. Mlake medenjake umočite u glazuru i ostavite da se osuše. Ako želite deblji i ujednačeniji sloj, nakon što se prvi sloj osuši, medenjake možete još jednom kratko umočiti u glazuru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2025 17:03