Što staviti u kolač kad nam pri ruci nisu ni čokolada, ni voće, ni svježi sir, ni bademi, lješnjaci i tome slično? Odgovor je jednostavan: jogurt! Zapravo, ako ste usred ljeta, a pritom u planu imate pitu, na kraju vam neće biti nimalo žao što ste posegnuli za tim sastojkom.
Pita od jogurta toliko je jednostavna, a toliko dobra da nije čudno što su recept za taj kolač mnoge mame i bake čuvale u svojim bilježnicama. Recept koji vam nudimo nije iz bilježnice, nego s Instagrama, ali jednog jako dobrog na kojem su samo provjereni i dobri recepti.
Riječ je o profilu Domaći recepti iza kojeg stoji jedna Tamara s dobrim osjećajem za kvalitetne slastice. Dopustila nam je da ovaj recept podijelimo s vama, a mi vam savjetujemo da ga isprobate i sačuvate.
Prmijetit ćete da Tamara jogurtu u nadjevu dodaje i kiselo vrhnje, zahvaljujući čemu je pita još kremastija i ukusnija.
Pita od jogurta
Sastojci:
Za tijesto:
350 g brašna (kombinacija glatkog i oštrog)
140 g šećera
180 g margarina ili maslaca
1 vrećica praška za pecivo
1 vanilin šećer
1 žlica kiselog vrhnja
4 žumanjka
prstohvat soli
Za nadjev:
250 g šećera
5 žlica oštrog brašna
2 čvrsta jogurta (180 g)
2 tekuća jogurta (180 g)
2 kisela vrhnja (180 g)
1 vanilin šećer
4 bjelanjka
Priprema:
Pomiješajte brašno sa šećerom, praškom za pecivo, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Dodajte žumanjke, kiselo vrhnje i komadiće hladnog margarina ili maslaca. Rukama najprije izmrvite sastojke u mrvice, a zatim zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela – jedan stavite u hladnjak, a drugi u zamrzivač.
Za nadjev pomiješajte sve jogurte i kisela vrhnja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte brašno i na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
Tijesto iz hladnjaka razvaljajte prema veličini lima (oko 20 × 30 cm) i pažljivo ga prebacite u prethodno namašćen i pobrašnjen lim. Preko tijesta rasporedite nadjev, a preko nadjeva naribajte zamrznuti dio tijesta.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 175 °C oko 35–40 minuta, odnosno dok pita lijepo ne porumeni. Po želji, pospite šećerom u prahu kad se ohladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....