U sezoni šljiva pečemo - šljivopitu. Recept za jedan od najboljih kolača s tim voćem poslala nam je Lana koju možete pratiti na Instagramu Lanaivcc.
Posebnost ove slastice je u tome što spaja prhko tijesto, sočne i kiselkaste šljive te hrskave mrvice na vrhu. Ta tri sloja daju savršen kontrast tekstura i okusa: tijesto se topi u ustima, voće daje sočnost, a mrvice daju element hrskavosti.
Trik za najbolji uspjeh ovog kolača je u korištenju zrelih, ali čvrstih šljiva kako ne bi pustile previše soka i razmočile tijesto. Dobro je i da mrvice radite s hladnim maslacem i brzo ih prstima utrljate u brašno, kako bi ostale rastresite i hrskave nakon pečenja. Ako želite dodatnu aromu, u mrvice možete umiješati malo mljevenih oraha ili badema jer će upiti sok i kolaču dati još puniji okus.
Imate li i vi dobar recept za sličan kolač sa sezonskim plodovima ili za neku drugu slasticu na koju ste ponosni, javite nam sena mail [email protected] ili putem Instagrama.
Šljivopita
Tijesto:
200 g brašna
80 g šećera
1 jaje
100 g maslaca
1 žlica praška za pecivo
1 vanilin-šećer
Nadjev:
800–1000 g šljiva
1 žlica šećera
Mrvice:
170 g brašna
90 g hladnog maslaca
80 g šećera
½ žličice cimeta
Priprema:
Umijesite tijesto, rasporedite ga u kalup promjera 26 cm i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Šljive prepolovite, očistite i posložite na tijesto. Pospite ih šećerom i cimetom.
Od brašna, maslaca, šećera i cimeta pripremite mrvice pa ih rasporedite preko šljiva.
Pecite 55–60 minuta na 180 °C, dok kolač ne poprimi zlatnu boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....