StoryEditorOCM
Slatkokremasta, a lagana

Pita s borovnicama i bogatim nadjevom za koju vam ne treba mascarpone: Karolina spretno spaja dva sasvim obična sastojka

Piše T. S. M.
22. kolovoza 2025. - 07:05

Zaželite li se domaće pite sa sezonskim voćem, ali vam ideja o kremastom nadjevu ne da mira, najbolje vam se odlučiti za pitu s borovnicama po receptu koji nam je dala Karolina koju pratimo na Instagramu karo_cakes.

Njena je pita s borovnicama, sudeći po receptu i priloženoj fotografiji, savršen kolač za sve one koji vole prhko tijesto, ali i kremaste nadjeve, poput onoga u piti od sira. Samo što vam za pripremu ovog kolača svježi sir neće trebati. Jednako tako ni mascarpone, ako ste pomislili da je Karolina njemu pribjegla u pokušaju postizanja bogatog, ali laganog nadjeva.

Ne, nikakav sir se ne koristi pri izradi ovog kolača, a ono uz pomoć čega Karolina postiže da je nadjev tako bogat i sočan su dva sasvim obična sastojka - jogurt i kiselo vrhnje.

image
Privatni album

Pita s borovnicama

Sastojci

Tijesto

​450 g oštrog brašna
250 g maslaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
4 žumanjka
2 žlice kiselog vrhnja
korica pola limuna
1 prašak za pecivo

Nadjev

450 g grčkog jogurta
360 g kiselog vrhnja
​300 g borovnica
120 g šećera
50 g oštrog brašna
4 bjelanjka
1 vanilin šećer
korica pola limuna

Priprema

Margarin sobne temperature izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane kremast. Dodajte žumanjke, kiselo vrhnje i koricu limuna, pa sve ponovno dobro izmiješajte. Umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela – jedan veći i jedan manji. Oba dijela zamotajte u prozirnu foliju: veći stavite u hladnjak, a manji u zamrzivač na najmanje 30 minuta.

Za nadjev istucite čvrst snijeg od bjelanjaka uz postupno dodavanje šećera. Dodajte grčki jogurt, kiselo vrhnje, vanilin šećer, koricu limuna i brašno. Kratko izmiksajte na najmanjoj brzini, samo dok se sastojci ne povežu.

Veći dio tijesta razvaljajte na veličinu lima za pečenje (otprilike 32 × 22 cm). Tijesto možete izravno razvaljati u limu za pečenje, poslužite se malim valjkom jer je tijesto mekano i podatno. Po tijestu rasporedite pripremljeni nadjev, a po nadjevu ravnomjerno pospite borovnice. Ako ostanu na površini, lagano ih utisnite u nadjev.

Na kraju naribajte manji, zamrznuti dio tijesta preko cijele površine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30 minuta, odnosno dok pita ne poprimi lijepu zlatnu boju. Ohladite prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 02:11