StoryEditorOCM
Slatkoza nijansu bolji

Punjeni raspucanci najslađe su iznenađenje ovog adventa: Tatjana ima odličan recept, a znate zašto koristi ovo brašno?

Piše T. S. M.
6. prosinca 2025. - 16:58

Prije nekoliko godina svi su počeli peći raspucane - izvorno: crinckle - kekse, lijepe, ukusne i vrlo efektne kolačiće koji, zbog debelog sloja šećera u prahu na kojem tijekom pečenja, zbog širenje tijesta nastaju pukotine, podsjećaju u šišarke prekrivene snijegom. Upravo im je taj snježni efekt priskrbio epitet božićnih keksića, a kao takve smo ih prihvatili i mi, prozvavši ih raspucancima.

Popularnost im s godinama ne kopni, a nakon prve, čokoladne, verzije stigli su i raspucanci od limuna, pa oni od naranče pa... ma tko će se više sjetiti. Ove su godine, čini se, doživjeli još jedan stupanj evolucije pa sad imamo punjene raspucance. Viđamo ih po društenim mrežama, veliki su hit oog adventa, a Tatjana Sašica radi ih kao prava majstorica i na svom Instagramu ima odličan recept.

image
Hanna Hafarava/alamy/profimedia/Hanna Hafarava/alamy/profimedia

Dopustila nam je da ga podijelimo s vama, kako bi i vaši raspucanci ovee godine bili u trendu i bolji od ostalih.

Najbolje brašno za raspucance

Kako ćete primijetiti kad ga pročitate, Tatjana u ovom receptu koristi oštro brašno i to s dobrim razlogom. Oštro brašno islabije veže tekućinu od glatkog, pa tijesto dulje zadržava vlagu i puca pravilno tijekom pečenja. Upravo ta struktura - uz debeli, ravnomjerno naneseni sloj šećera - daje im karakterističan izgled i sprječava da se tijekom pečenja previše rašire. 

Punjeni raspucanci

Sastojci

220 g čokolade za kuhanje
220 g oštrog brašna
100 g šećera
50 g maslaca
2 jaja
1 prašak za pecivo
rum po želji
Nutella
kristal šećer
šećer u prahu

Priprema

Otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri pa ostavite da se malo ohladi.

U zdjeli pomiješajte jaja i šećer dok ne postanu pjenasti, zatim dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i rum.

Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i umijesite homogenu smjesu.

Ohladite smjesu u hladnjaku najmanje pet sati.

Ohlađenu smjesu vadite žlicom i oblikujte kuglice od približno 25 g.

Svaku kuglicu spljoštite, stavite malo Nutelle u sredinu pa ponovno oblikujte kuglicu.

Uvaljajte prvo u kristal šećer, potom u šećer u prahu.

Složite kuglice na lim obložen papirom za pečenje i pecite na 180 °C oko dvanaest minuta.

Ostavite da se potpuno ohlade prije skidanja s lima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 16:59