Pita od jabuka jedan je od najomiljenijih klasika domaće kuhinje. Priprema je jednostavna, sastojci dostupni tijekom cijele godine, a rezultat je desert kojem malo tko može odoljeti. Donosimo vam provjeren recept koji uspijeva svaki put i koji će se svidjeti i najzahtjevnijima…
Recept je s nama podijelila riječka influencerica Slađana Ostić, @slakipalaki, a dobila ga je, kako kaže, od jedne slastičarke i vjerna mu je svaki put kada dolaze gosti.
Pita od jabuka
Sastojci
850 g Granny Smith jabuka
450 g glatkog brašna
300 g maslaca
150 g šećera
30 g maslaca
25 g gustina
25 g glatkog brašna
150 ml ledene vode
1 žličica soli
1 žličica cimeta
1 jaje (za premazivanje)
sok polovice limuna
kardamom ili muškatni oraščić po želji
Priprema
Prosijte brašno, dodajte sol i dodajte maslac narezan na kockice. Izmiksajte do mrvičaste teksture. Dodajte vodu i promiješajte, ali ne predugo kako bi se tekstura maslaca sačuvala. Dobiveno tijesto stavite u frižider na jedan sat.
Za punjenje očistite jabuke te narežite na ploške debljine oko 5 mm. Stavite ih u posudu, dodajte im rastopljeni maslac, brašno, gustin, šećer, sok od limuna i začine i dobro promiješajte. Iz frižidera izvadite 2/3 tijesta, razvaljajte ga na papiru za pečenje do 3 mm tako da bude promjera vašeg kalupa. Pomoću papira za pečenje tijesto stavite u kalup. Na tijesto stavite smjesu s jabukama. Preostalu trećinu tijesta također razvaljajte i narežite na trakice koje ćete posložiti na smjesu s jabukama. Formirajte rubove. Trakice i rubove premažite zamućenim jajetom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 45-50 minuta.
Nakon pečenja pričekajte da se pita ohladi, a tek je onda izvadite iz kalupa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....