StoryEditorOCM
Slatkou stađunu

Savršen džem bez šećera radi se od voća kojeg je Dalmacija puna: čuva od raka, štiti srce i mozak, idealno je za doručak

Piše T. S. M.
14. kolovoza 2025. - 07:05

Domaći džem je uvijek dobra ideja, osobito ako ga možete napraviti s vrlo malo ili nimalo dodanog šećera. A mi u Dalmaciji imamo upravo savršenu namirnicu za to - crno grožđe. Proći će, doduše i bijelo, ako je od slađe sorte, no crno ima određene prednosti kad ga se koristi za pripremu džema, osobito onog bez šećera.

Crno je grožđe bogato antioksidansima, osobito polifenolima poput resveratrola, koji se nalaze prvenstveno u kožici tamnih bobica. Resveratrol je snažan antioksidans koji prema brojnim istraživanjima ima snažno djelovanje i povezuje se s nizom zdravstvenih koristi.

image
Shutterstock

Prije svega, može smanjiti rizik od pojedinih vrsta raka, zahvaljujući svojim zaštitnim učincima na stanice, no također je poznat po svom djelovanju na srce i krvne žile: pomaže u snižavanju krvnog tlaka, smanjuje razinu kolesterola te općenito pridonosi boljem kardiovaskularnom zdravlju. Osim toga, resveratrol može poboljšati protok krvi u mozgu, čime podržava kognitivne funkcije i može usporiti mentalno propadanje povezano sa starenjem.

image
Vojko Bašić/Cropix

Iako se šećer u klasičnim receptima za džem koristi ne samo za slatkoću, nego i kao prirodni konzervans, nije nužan da bismo dobili ukusan i postojan namaz. Grožđe je samo po sebi izrazito slatko voće, osobito ako je dobro dozrelo, pa mu dodatni zaslađivači često nisu potrebni. Pravilnim odabirom sorte, poput muscata, plavca ili drugih aromatičnih i zrelih bobica, džem od grožđa može imati bogat okus i bez ijednog grama dodanog šećera. Naravno, treba imati na umu da će se ovakav džem nešto brže kvariti jer mu nedostaje ta zaštitna slatkoća. No uz pažljivo sterilizirane staklenke i pohranu u hladnjaku i to se lako može riješiti.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Potrudite li se skuhati džem od crnog grožđa, a osobito ako imate običaj peći domaći kruh ili se barem trudite kupovati što kvalitetniji, možete biti sigurni da ćete imati sve što vam ntreba za vrlo zdrav, hranjiv i ukusan doručak. I to bez zasićenih masnoća, trans masti i "tone" šećera, čime se trpaju oni koji radije doručkuju u pekari.

Džem od grožđa bez šećera

Sastojci:

1.2 kg crnog grožđa 
2 žlice limunovog soka
1 žličica naribane limunove korice 
1 jabuka 

Priprema:

Grožđe operite, odvojite bobice, izvadite koštice. Stavite u lonac i kuhajte 10 minuta dok bobice ne popucaju i ne puste sok. Po želji dodajte naribanu jabuku.

Usitnite smjesu štapnim mikserom (ili propasirajte), zatim dodajte limunov sok i koricu. Kuhajte oko pola sata minuta na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok se ne zgusne.

Testirajte gustoću džema tako da stavite žličicu smjese na tanjurić pa po njemu povucite trag prstom ili žlicom. Ako ostaje vidljiv, džem je gotov.

Ulijte u sterilizirane staklenke, dobro zatvorite, okrenite naopako 5 minuta i potom vratite uspravno. Kad se ohlade, čuvajte u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 09:33