StoryEditorOCM
Slatkovrhunski okus

Sjećate li se kolača kakvi su nekoć bili? Bomba torta je moćna, kremasta slastica po starinskom receptu. Oduševit će vas

Piše T. S. M.
19. srpnja 2025. - 08:15

Volimo moderne recepte za slastice jer nam omogućuju uživanje u tortama i kolačima uz malo uloženog truda i vremena, no mora se priznati da ipak nisu ni sjena nekadašnjima. Nekoć su se recepti poput ovog koji slijedi u nastavku ljubomorno čuvali, a čak i kad bi se, nakon dugog nagovaranja ipak otkrili, bio je običaj najvažniji detalj ostaviti od velom tajne.

Želite li se okušati u izradi slastice vrijedne divljenja, nudimo vam jedan tradicionalni recept za vrlo kremastu tortu neobičnog izgleda. Podsjeća na tortu koja se zove bijelo brdo, ali umjesto šlagom premazuje se snijegom od bjelanjaka u koji je umiješan sirup od karamele.

Nosi naziv bomba torta, što bi mogla dugovati kripnom sastavu, ali i općem dojmu koji je  - bomba.

image
Shutterstock

Bomba torta

Sastojci

Kora:

125 g  oraha
5 žlica šećera
1 žlica maslaca
5 jaja
naribana korica pola limuna 

Krema

250 g mljevenih oraha
150 g mljevenog keksa
225 g šećera
225 g maslaca
300 ml soka od naranče
5 žumanjaka

Snjeg:

200 g šećera
5 žlica šećera
5 bjelanjaka

Priprema

Orahe sameljite i pomiješajte ih s ribanom limunovom koricom. 

Tucite žumanjke s polovicom šećera dok smjesa ne postane blijeda i gusta pa joj dodajte otopljeni i ohlađeni maslac.

Tucite bjelanjke dok ne postanu mekani snijeg, zatim im dodajte ostatak šećera i tucite do srednje čvrstog snijega. Trećinu smjese umiješajte u smjesu sa žumanjcima, zatim dodajte ostatak snijega i oprezno im, žlicu po žlicu, dodajte smjesu oraha i limunove korice.  

Rasporedite po limu obloženom papirom za pečenje i pecite  5 minuta na 220 °C, zatim 20 minuta na 180 °C. Pečenu koru ostavite u limu oko 5 minuta prije hlađenja. 

Za kremu na vodenoj kupelji tucite žumanjke i šećer dok ne posvijetle i postanu gusta smjesa pa im dodajte 100 ml soka od naranče i tucite na pari još 10-ak minuta. Maknite s pare, dodajte orahe i izmiješajte mikserom pa prebacite zdjelu s kremom u veću zdjelu s hladnom vodom i tucite još 5 minuta, dok se masa ne ohladi.

Dodajte mljeveni keks i preostali sok od naranče. Promiješajte.

Odvojeno tucite maslac dok ne postane pjenast, zatim ga postupno dodajte ohlađenu kremu pa je rasporedite na ohlađenu koru i oblikujte u oblik sfere te je pospremite u hladnjak.

Kad se torta ohladi i stisne, pripremite preljev. Tucite bjelanjke dok ne prijeđu u mekani snijeg, zatim im dodajte 5 žlica šećera i tucite dok snijeg ne postane čvrst.

U posudi s debelim dnom rastopite 200 g šećera na laganoj vatri bez miješanja. Kad dobije tamnozlatnu boju, polako ga ulijte u snijeg uz neprekidno miksanje. Tucite još 5 minuta, zatim posudu stavite u veću posudu s hladnom vodom i tucite još 5 minuta.

Preljev odmah rasporedite po torti jer se brzo stvrdnjava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 06:33