StoryEditorOCM
Slatkozaboravljena slastica

Sjećate li se ovog kolača? Nekoć su ga svi pekli, ali više nije u modi. Priprema je laka, a savršeno prija dobro ohlađen

Piše T. S. M.
8. srpnja 2025. - 18:34

Nekoć davno, dok su čokolada, maslac i slični sastojci bili luksuz, a svaka se kuća nije mogla pohvaliti preciznom kuhinjskom vagom, u modi su bili sasvim drugačiji kolači. Mjere su bile u šalicama, obično se radilo o onoj od 2,5 dl, za bijelu kavu, a običnom biskvitu okus se podizao sastojcima koji su domaćicama bili pri ruci - domaćim bajamima, prošekom i... kavom.

Kava je nekoć bila česta zvijezda bilježnica s receptima za kolače, a jednom od njih dala je i ime. Pamti li još netko kolač koji je nosio naziv kafe-kocke?

Riječ je o slastici od dizanog tijesta nalik biskvitu, ali jednostavnijem za pripremu jer ne treba odvojeno tući bjelanjke i žumanjke. Okus mu daje - pogađate - kava, a sočnost toplo mlijekom, kojim se prelijeva tek ispečeni kolač. Nakon što se kolač ohladi, drži ga se u hladnjaku i vjerujte da baš lijepo prija dobro rashlađen.

Kod pripreme ovog kolača, koliko god jednostavna bila, na jednu stvar morate jako paziti, a to je da ga ne prepečete. Površina mu treba biti čvrsta, ali unutrašnjost još pomalo mekana (stisnut će se s vremenom). 

Ako želite, dodajte mu i oko pola šalice oraha, sjeckanih ili mljevenih, pa će biti još ukusniji. Navedenu količinu šećera možete malo smanjiti prema svom ukusu, a ulja povećati, želite li još mekši i sočniji kolač.

image
Shutterstock

Kafe-kocke

Sastojci:

1½ šalica šećera
1½ šalica mlijeka
1 šalica brašna
½ šalice ulja
½ šalice skuhane kave
4 jaja
1 prašak za pecivo

Priprema:

Skuhajte crnu kavu pa je ostavite da se malo ohladi.

Izmiješajte jaja sa šećerom, dodajte im skuhanu kavu, ½ šalice ulja i ½ šalice mlijeka. Promiješajte, a kad se satojci spoje dodajte brašno s praškom za pecivo te miješajte dok se smjesa ne ujednači.

Smjesu izlijte u lim za pečenje (otprilike 30×20 cm), obložen papirom za pečenje ili lagano nauljen i pobrašnjen.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija oko 35 minuta, a još vruć kolač zalijte toplim mlijekom.

Nakon što se kolač ohladi, držite ga u hladnjaku. Prije posluživanja narežite ga na kocke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 19:55