StoryEditorOCM
Slatkoa tek ovaj preljev...

Sočni kolač bez mrvice brašna priprema se vrlo lako, a tajna je u jeftnom sastojku s kojim se snalaze i početnici

Piše T. S. M.
17. siječnja 2025. - 07:05

Ako vam se jede slatko, ali vam se pšenično brašno ne uklapa u plan prehrane, sigurno ste na mukama jer je toliko puno predivnih slastica koje je gotovo nezamislivo napraviti bez brašna.

Srećom, postoje i recepti poput ovog, koji će vam doći kao pravi spas: zahvaljujući jednom sastojku koji vrlo vjerojatno već imate pri ruci, a vrlo je jeftin i zgodan za korištenje, možete napraviti vrlo ukusan i sočan kolač u kojem nema niti mrvice brašna.

Kolač možete peći u okruglom kalupu, pa ćete dobiti tortu, a možete ga peći i u četvrtastom, samo pripazite da nije jako širok, jer će kolač u tom slučaju biti plitak, a puno je sočniji kad je visok. 

Torta od palente i badema

Sastojci:

200 g maslaca
200 g šećera
125 g šećera u prahu
200 g mljevenih badema
100 g kukuruzne krupice
1½ žličice praška za pecivo
3 jaja
2 neprskana limuna (korica i sok)

Priprema:

Pomiješajte palentu, bademe i prašak za pecivo.

Miksajte maslac sobne temperature sa šećerom dok ne smjesa ne posvijetli.

Maslacu dodajte 1/3 smjese s palentom i jedno jaje pa dobro izmiješajte, zatim drugu trećinu smjese i drugo jaje te na kraju ostatak smjese i posljednje jajte te koricu od limuna.

Smjesu izlijte u okrugli kalup za pečenje promjera 23 cm prethodno premazan maslacem i pecite je oko 40 minuta na 180 stupnjeva Celzija.

Na laganoj vatri skuhajte šećer u prahu s limunovim sokom. Kad se šećer otopi, sirup je gotov.

Površinu torte izbockajte štapićem za ražnjiće ili nečim sličnim pa je prelijte sirupom. Ostavite tortu da se ohladi i upije sirup pa je izvadite iz kalupa i narežite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 19:27