Prije nego što su nam sastojci poput namaza od pistacija, bobičastog voća, raznoraznih kuvertura i tome sličnoga postali dostupni na svakom kantunu, torte i kolači radili su se od daleko skromnijih sirovina - kojeg jaja, malo brašna, domaćih badema i oraha, bićerina prošeka, maraskina ili rožulina... Zaželite li se takvih kolača, tu smo, jer koliko god da su nam dragi moderni kolači, za stare čuvamo posebno mjesto u srcu.
To ste sigurno primijetili jer često pišemo o njima. Ovog je puta red na jednoj starinskoj torti koja nam je draga jer dokazuje da se i s malo sastojaka može postići dobar okus, ali također i dobiti oku zanimljiva slastica.
Riječ je o vrlo starom receptu za tortu koja se nazivala zebra ili žirafa, ovisno o tome u koju biježnicu s receptima ili staru kuharicu pogledate.
Koliko smo uspjeli istražiti, pekla se na dosta širokom području, od naših krajeva (pa i u Dalmaciji, o čemu svjedoči zapis iz Dalmatinske kuharice) pa sve do Češke i Poljske, gdje se i dandanas naziva torta zebra. E pa neka onda ova naša bude torta žirafa.
Torta žirafa
Sastojci
Za biskvit:
500 g šećera
500 g brašna
250 g maslaca
100 g čokolade
200 ml mlijeka
8 jaja
1 prašak za pecivo
sok i korica ½ limuna
malo vanilin šećera
Za glazuru i ukras:
125 g šećera
90–100 g čokolade
200 ml mlijeka
2 žlice šećera
1 bjelanjak
sok ½ limuna
Priprema
Miksajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti, oko 30 minuta. Dodajte jedno po jedno jaje, zatim sok i koricu limuna te vanilin šećer. Umiješajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo, naizmjenično s mlijekom.
Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Podijelite smjesu na dva dijela. U jedan dio dodajte otopljenu čokoladu.
U kalup za tortu (promjera oko 26 cm), obložen papirom za pečenje, naizmjenično stavljajte žlicu svijetle pa tamne smjese kako bi nastao uzorak poput žirafinih šara.
Pecite tortu sat vremena na 180 stupnjeva Celzija pa je ostavite da se hladi.
Zakuhajte mlijeko sa šećerom, dodajte nasjeckanu čokoladu i kuhajte dok se ne otopi. Ostavite da se malo ohladi.
Istucite bjelanjak s dvije žlice šećera u čvrst snijeg, dodajte limunov sok i još kratko miksajte.
Prelijte tortu čokoladnom glazurom, zatim preko nje rasporedite snijeg od bjelanjaka. Povucite vilicom crte po površini kako biste stvorili uzorak crno-bijelih pruga.
Dobro rashladite prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....