StoryEditorOCM
Slatkosjećate li je se?

Starinska pita zbog koje nam nikad nije žao upaliti pećnicu: svaka je baka u bilježnici s receptima čuvala mjesto za nju...

Piše T. S. M.
19. kolovoza 2025. - 16:48

Kad upeku ljetne vrućine, mnogi stave katanac na pećnicu i ne pale je sve do jeseni. Dobro, malo pretjerujemo, ali većina nas se ljeti kloni pečenja klasičnih kolača pa pribjegava onim slasticama koje se ne peku. Međutim, s vremenom se zasitimo poslastica s keksima, mascarponeom, sladoledom i tome sličnome, pa nas opet hvata želja za klasčnim kolačima. Kao što su pite.

Posebno mjesto među domaćim pitama nekoć je u bilježnicama s receptima imala Medena Kata, starinski kolač od prhkog tijesta, nadjevom od kuhane kreme i dodatkom kojemu je dugovala poseban okus: domaćim pekmezom od šljiva. Baš smo vam nedavno otkrili recepat za tu vrstu zimnice pa ako ste uvažili naše prijedloge i pripremili ih, sad imate savršen sastojak za najbolju Medenu Katu. 

Medena Kata

Sastojci

Kore:

450 g glatkog brašna
150 g šećera
20 g masti
3 žlice mlijeka
2 žlice meda
2 jaja
na vrh noža praška za pecivo ili sode bikarbone

Krema

200 g maslaca
​200 g šećera u prahu
300 ml mlijeka
3 žlice oštrog brašna
1 vanilin šećer

Dodatno:

pekmez od šljiva

Priprema

Jedno jaje, mast, med, mlijeko i šećer stavite u lonac, promiješajte i lagano zagrijavajte dok ne zakuha. Maknite s vatre i umiješajte brašno, preostalo jaje i sodu bikarbonu. Zamijesite tijesto, podijelite ga na četiri dijela i svaki razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Kore pecite pojedinačno, na papiru za pečenje, u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 10 minuta, dok lagano ne porumene. Ostavite da se ohlade.

Za kremu, u mlijeko dodajte brašno i vanilin šećer te kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Kada se ohladi, u kremu umiješajte maslac izrađen sa šećerom u prahu, pa sve zajedno dobro izradite mikserom dok ne postane glatko i pjenasto.

Na prvu koru ravnomjerno rasporedite polovinu kreme, položite drugu koru, premažite je pekmezom od šljiva, zatim stavite treću koru i ostatak kreme. Završite s četvrtom korom. Po želji pospite šećerom u prahu i ostavite nekoliko sati (ili preko noći) da se kolač prožme i kore omekšaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 22:02