StoryEditorOCM
Slatkotopi se u ustima

Starinska prhka pita od jogurta daleko nadmašuje onu od sira, a za najbolju koju ste ikad jeli isprobajte naš recept!

Piše T. S. M.
14. listopada 2025. - 11:27

Jeste li čuli za kolač koji ponekad nosi naziv "lažna pita od sira"? To mu ime baš i ne služi na čast, jer, ako nas pitate, tu nema baš ništa lažno, sve je pravo i odlično, počevši od prhkog tijesta pa do laganog, kremastog nadjeva koji, ako se dobro pripremi itekako nadmašuje klasičnu pitu od sira čiji nadjev ponekad zna biti pomalo suh i grudast.

Najbolja pita od jogurta

Možda vam je ova slastica poznatija kao jogurt pita ili pita s jogurtom. Ako ćemo biti precizni, ni to nije baš točan naziv, jer u nadjev, pored jogurta ide i kiselo vrhnje.

Međutim, puno važniji od točnog naziva je dobar recept, a mi ga imamo. Ovo je jedna od starijih varijanti i po našem mišljenju ujedno i najbolji recept za pitu od jogurta.

Pita od jogurta (Jogurt pita)

Sastojci

Prhko tijesto:

350 g glatkog brašna
200 g maslaca
100 g šećera
​1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
4 žumanjka
naribana korica pola limuna

Nadjev:

400 g čvrstog jogurta
400 g kiselog vrhnja
200 g šećera
4-5 žlica oštrog brašna
4 bjelanjka
2 vanilin šećera

Priprema

Od svih sastojaka umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva nejednaka dijela, zamotajte ih u foliju pa onaj malo veći stavite u hladnjak na pola sata, a manji u zamrzivač.

Za nadjev istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Odvojeno pomiješajte jogurt, kiselo vrhnje, šećer, vanilin šećer i brašno, pa sve lagano umiješajte u snijeg od bjelanjaka.

Kalup za pečenje (25 × 30 cm) namastite i pobrašnite. Tijesto iz hladnjaka razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, prenesite u kalup i prstima ga poravnajte. Prelijte pripremljenim nadjevom, zatim po vrhu naribajte drugi dio tijesta koji je bio u zamrzivaču.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35–40 minuta, dok površina ne poprimi svijetlu zlatnu boju. Pitu ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja, a po želji je pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:35