Jeste li čuli za kolač koji ponekad nosi naziv "lažna pita od sira"? To mu ime baš i ne služi na čast, jer, ako nas pitate, tu nema baš ništa lažno, sve je pravo i odlično, počevši od prhkog tijesta pa do laganog, kremastog nadjeva koji, ako se dobro pripremi itekako nadmašuje klasičnu pitu od sira čiji nadjev ponekad zna biti pomalo suh i grudast.
Najbolja pita od jogurta
Možda vam je ova slastica poznatija kao jogurt pita ili pita s jogurtom. Ako ćemo biti precizni, ni to nije baš točan naziv, jer u nadjev, pored jogurta ide i kiselo vrhnje.
Međutim, puno važniji od točnog naziva je dobar recept, a mi ga imamo. Ovo je jedna od starijih varijanti i po našem mišljenju ujedno i najbolji recept za pitu od jogurta.
Pita od jogurta (Jogurt pita)
Sastojci
Prhko tijesto:
350 g glatkog brašna
200 g maslaca
100 g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
4 žumanjka
naribana korica pola limuna
Nadjev:
400 g čvrstog jogurta
400 g kiselog vrhnja
200 g šećera
4-5 žlica oštrog brašna
4 bjelanjka
2 vanilin šećera
Priprema
Od svih sastojaka umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva nejednaka dijela, zamotajte ih u foliju pa onaj malo veći stavite u hladnjak na pola sata, a manji u zamrzivač.
Za nadjev istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Odvojeno pomiješajte jogurt, kiselo vrhnje, šećer, vanilin šećer i brašno, pa sve lagano umiješajte u snijeg od bjelanjaka.
Kalup za pečenje (25 × 30 cm) namastite i pobrašnite. Tijesto iz hladnjaka razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, prenesite u kalup i prstima ga poravnajte. Prelijte pripremljenim nadjevom, zatim po vrhu naribajte drugi dio tijesta koji je bio u zamrzivaču.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35–40 minuta, dok površina ne poprimi svijetlu zlatnu boju. Pitu ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja, a po želji je pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....