Je li vam se već dogodilo da morate baciti staklenke domaćeg džema jer se na njima uhvatila plijesan? Pravo razočaranje, zar ne? Ove ćete ga godine elegantno izbjeći koristeći starinski trik koji čuva džem od kvarenja. Sve što trebate napraviti je ubaciti u lonac u kojem kuhate voće još jedan dodatni sastojak. Bez brige, sigurno ga imate pri ruci.
Riječ je o sasvim običnom vinskom octu, odnosno, kako ga u Dalmaciji zovemo, kvasini. Zbog njega se džem kuha nešto duže, ali dulje i traje. Pored toga, balansira okus jer radi "kontru" slatkoći te tako ističe aromu šljiva.
Džem od šljiva s vinskim octom
Sastojci
1 kg očišćenih šljiva
200 g šećera
100 ml vinskog octa
1 korica cimeta
Priprema:
Oprane šljive očistite od koštica i peteljki. Stavite ih u lonac i kuhajte dok ne počnu puštati sok i raspadati se. Tada dodajte šećer, vinski ocat i koricu cimeta.
Nastavite kuhati na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje dok džem ne postane gust toliko da ostane trag kad drvenom kuhačom povučete po dnu lonca.
Vrući džem ulijte u sterilizirane staklenke, dobro ih zatvorite i po želji povežite celofanom. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....