Recepti za fritule u novije su se vrijeme jako promjenili i na cijeni su oni u kojima je proces pripreme što brži, to bolji. Moderni recepti za fritule najčešće se baziraju na prašku za pecivo, umjesto na kvascu, kao što je nekoć bio slučaj i to je, u moderna, užurbana vremena sasvim razumljivo.
Međutim, težite li tome da vaše fritule budu melše i ukusnije od svih koje peku oni oko vas, morat ćete se vratiti na početne postavke, osnosno osloniti se na klasično dizano tijesto s kvascem.
Upravo takve su i fritole. Nije tipfeler, to im je naziv, a riječ je o talijanskim fritulama kakve se pripremaju na sjeveru zemlje. Omiljene su u Veneciji i susjednim gradovima, a tradicionalno se pripremaju u doba karnevala, no peku se i u ostatku godine jer su jedna od omiljenih tradicionalnih slastica.
Tajna za najbolje fritule
Vjerojatno su upravo fritole prešle granicu, stigle u Hrvatsku i postale fritule, a kako je original najčešće bolji od novijih verzija, idemo vidjeti kako se rade. Proučite li recept, vidjet ćete da su jako slične starijim receptima za naše dalmatinske fritule, osim što sadrže nešto malo više kvasca i puno manje šećera.
U slučaju ovih fritula, odnosno fritola ključno je ne požurivati stvari i dati tijestu vremena da se digne koliko je potrebno. Najbolji znak koji na to ukazuje je udvostručenje volumena i množtvo sitnih mjehurića unutar smjese.
Nakon što ih ispečete prema ovom receptu, poslužite fritole, odnosno talijanske fritule, uz čašu slatkog vina ili kavu, baš kao što to čine u Veneciji tijekom karnevala.
Venecijanske fritole
Sastojci
Tijesto:
400 g glatkog brašna
100 g grožđica
25 g šećera
250 ml mlijeka
50 ml ruma (ili drugog likera po želji)
3 žličice suhog kvasca
2 jaja
prstohvat soli
Dodatno:
ulje za prženje
šećer u prahu
Priprema
Grožđice prelijte toplom vodom i po želji dodajte malo ruma. Ostavite ih 10–15 minuta da omekšaju, zatim ih ocijedite.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, šećer i prstohvat soli. Dodajte jaja, rum i dio mlijeka pa miješajte dok ne dobijete gusto, ljepljivo tijesto, gotovo kao gusta smjesa za palačinke. Po potrebi dodajte još malo mlijeka. Umiješajte grožđice tako da budu ravnomjerno raspoređene.
Zdjele pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplome da tijesto naraste (treba se udvostručiti i postati puno sitnih mjehurića).
U loncu ili fritezi zagrijte ulje do 180 °C, tako da sloj ulja bude barem 5 cm dubok. Žlicom uzimajte male količine tijesta i spuštajte ih u vruće ulje, pomažući se drugom žlicom. Pržite dok fritole ne porumene i ne postanu lagane i napuhane.Vadite ih na papirnate ubruse da se ocijedi višak ulja, a zatim ih obilno pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....