Svi znamo da su prve jagode pomalo vodenaste, ali ipak im ne možemo odoljeti. Kupit ćemo ih pa makar za u kolač. Jednako razmišlja i Doris Valković koju pratimo na Instagramu Foodoris, gdje je objavila recept za tortu s prvim jagodama.
Priznala je da su je jagode okusom razočarale, baš kao što je i očekivala, no nama se svođa kako je doskočila tom manjku arome. Najprije je, piše Doris, napravila sirup od jagoda, a zatim ga je iskoristila za pripremu torte nalik onoj od sira.
Pišemo nalik, jer to nije klasični cheesecake, a nije zbog toga što se ne radi s krem sirom niti s bilo kojom drugom vrstom sira za kolače, nego s - tofuom. Da, ova je slastica veganska, no recept je tako dobro osmišljen da se može lako pretvoriti u recept za tortu od klasičnih sastojaka. Trebat će vam posebna vrsta tofua, silken, koju je malo teže pronaći u trgovinama, ali isplati ju se potražiti (mi smo je u Splitu vidjeli u trgovini Asian Food Market).
Dodatni plus ove lijepe slastice čiji nam je recept Doris dopustila podijeliti s našim čitateljima, je u tome što je bezglutenska.
Bezglutenski tart od jagoda
Sastojci:
Podloga:
1/2 šalice brašna od badema
1/2 šalice brašna od riže
1/4 šalice kokosovog brašna
1/4 šalice kokosovog šećera (ili nekog drugog granulastog šećera)
2 žlice kukuruznog škroba (može i tapioka)
prstohvat soli
80 g kockica hladnog maslaca ili veganske zamjene za maslac u bloku
Žele od jagoda:
3 veće jagode (oko 120 g)
1 šalica vode
1/2 žličice ekstrakta vanilije
2 žlice javorovog sirupa (ili nekog drugog zaslađivača po želji)
1/2 žličice agar agara u prahu
Mousse krema:
300 g svilenog tofua
2 žlice javorovog sirupa
1 žličica ekstrakta vanilije
50 g otopljene bijele čokolade
1 žličica agar agara u prahu
Ganache:
100 g bijele čokolade
4 žlice kokosove kreme (gusti dio iz ohlađene konzerve kokosovog mlijeka)
1 žlica maslaca ili veganske zamjene za maslac u bloku
2-3 žlice sirupa od jagoda
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dobro nauljite kalup za tart.
Sve suhe sastojke za podlogu izmiksajte. Dodajte maslac te sve izmiksajte u tijesto koje se povezuje na pritisak. Ako se previše mrvi i raspada, dodajte jednu žlicu hladne vode te izmiksajte. Prebacite smjesu u kalup i ravnomjerno je utisnite. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na cca 18 minuta, odnosno dok ne porumeni i stisne se. Izvadite i lagano pritisnite dno čašom ili žlicom da se poveže, kako kasnije ne bi pucalo. Pustite da se skroz ohladi.
Dok se podloga hladi, pripremite žele od jagoda. Sitno nasjeckajte jagode na kockice, stavite ih kuhati s vodom, sirupom i vanilijom. Kuhajte dok jagode ne omekšaju (pazite da se ne raspadnu), zatim dodajte agar agar, pomiješajte te pustite da se kuha još par minuta. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi.
Dok se žele hladi, pripremite kremu. U lončiću zakuhajte 60 ml vode, dodajte agar agar i dobro promiješajte. Kuhajte još pola minute do minutu. Sve sastojke za kremu, uključujući aktivirani agar agar, stavite u blender i izmiksajte.
Prelijte žele od jagoda preko ohlađenog tijesta. Stavite u hladnjak da se stisne.
Zatim prelijte kremu od čokolade, poravnajte i stavite u hladnjak na par sati da se stisne.
Za ganache, stavite sve sastojke da se tope na pari, osim sirupa. Kada se sve otopilo, dobro promiješajte te odvojite dio za ukrašavanje. U ostatak dodajte sirup od jagoda i dobro promiješajte. Prelijte preko stisnute mousse kreme i stavite u hladnjak da se malo stisne. Zatim napunite dresir vrećicu s ganacheom koji ste sačuvali za ukrašavanje te odrezite malu rupicu. Radite linije i štapićem ili nožem “režite” linije u kontra smjeru (kao što je prikazano u videu).
Stavite sve u hladnjak da se stisne preko noći.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....