Tart od limuna jedan je od slastičarskih klasika o kojemu je teško i suvišno išta govoriti. Ako ga niste do sada isprobali, vjerujte, to je savršen kolač. Masleno, prhko tijesto pečeno do zlatno smeđe boje u kombinaciji sa svilenkastom kremom od limuna može ostaviti ravnodušnim samo onoga tko ne voli limun ili domaćicu koja je tart poslužila. Varijacije na temu pronalazimo i u Francuskoj, Engleskoj i Italiji, a danas vam donosimo recept za klasičan francuski tart od limuna.
Tart od limuna možete servirati u bilo kojoj prilici, čak se uobičajeno poslužuje nakon obilnog obroka na proslavama jer osvježava nepce. S obzirom da priprema nije zahtjevna može biti i vaš omiljeni "kućni" kolač. Odgovara u svako godišnje doba, a ljeti nam prija svježina limuna. Ako trebate kolač za svečani stol, možete ga obogatiti kuglom sorbeta od limuna, tučenim slatkim vrhnjem (i) ili svježim bobičastim voćem.
Tart od limuna
Sastojci
Prhko tijesto:
250 g glatkog brašna
125 g maslaca
80 g šećera u prahu
1 jaje
prstohvat soli
Krema od limuna:
150 g šećera
100 g maslaca
120 ml soka od limuna (oko 3–4 limuna)
4 jaja
naribana korica 2 limuna
Priprema
Prosijte brašno i pomiješajte ga sa solju i šećerom u prahu, zatim dodajte hladan maslac narezan na kockice i trljajte ga prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte jaje i brzo zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga spljoštenu kuglu, zamotajte u prijanjajuću foliju i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata. Potom ga razvaljajte i pažljivo prenesite u kalup za tart, izbockajte vilicom i ponovno ohladite petnaestak minuta. Pecite na 180 °C petnaest minuta s papirom za pečenje i utegom (možete koristiti suhe grahorice ili npr. pribor za jelo), zatim uklonite papir i uteg pa nastavite peći još desetak minuta dok tijesto ne porumeni.
Dok se tijesto peče, pripremite kremu. U zdjeli umutite jaja sa šećerom, dodajte sok i naribanu koricu limuna, a zatim kuhajte smjesu na pari uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Maknite je s vatre i odmah umiješajte maslac narezan na komadiće, miješajući dok krema ne postane svilenkasta i glatka.
Ulijte kremu u ohlađeno tijesto, poravnajte površinu i stavite tart u hladnjak barem dva do tri sata, dok se krema sasvim ne stisne.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....