StoryEditorOCM
Slatkobiramo najbolji recept

Tart s jagodama vrijedan najsvečanijih prilika: Ivana ga radi s čak dvije kreme, domaćim džemom i finim ganacheom

Piše T. S. M.
18. ožujka 2025. - 18:11

Na naš poziv čitateljima koji vole kuhati i peći kolače da nam pošalju svoje recepte i fotografije javila se i Ivana Margeta , koju možete pratiti na Instagramu. U utrku za vrijednim nagradama Ivana se upustila receptom za tart s jagodama.

Više detalja o natjecanju možete pročitati ovdje, a u našoj rubrici Spiza i putem taga Biramo najbolji recept (koji ćete pronaći na dnu teksta) možete vidjeti koje smo recepte dosad objavili.

image
Privatni album

Tart s jagodama i slastičarskom kremom

Sastojci:

Prhko tijesto:

120 g hladnog maslaca u kockicama
240 g brašna
90 g šećera u prahu
35 g bademovog brašna 
malo soli
1 jaje

Krema od badema

120 g maslaca sobne temperature
120 g šećera u prahu
120 bademovog brašna 
2 jaja

Džem od jagoda

150 g jagoda, nasjeckanih
75 g šećera
5 g želina

Slastičarska krema

500 ml mlijeka
2 žumanjka
120 g šećera
50 g kukuruznog škroba
Pasta od vanilije

Ganache 

85 g bijele čokolade
60 g slatkog vrhnja vrućeg + 140 g slatkog vrhnja hladnog (33-36% mliječne masti)

Za ukrašavanje:

sjeckane jagode

Priprema:

Mikserom ili u multipraktiku napravite mrvičastu smjesu od suhih sastojaka i maslaca. Dodajte jaje da se sjedini. Ostavite u hladnjaku oko pola sata.

Stavite u kalup i dno probodite na više mjesta vilicom. Pecite na 170° oko 10 minuta, zatim izvadite iz pećnice i premažite kremom od badema (izmiksajte maslac i šećer, dodajte jedno po jedno jaje te bademovo brašno).

Po kremi od badema posložite ploške jagoda i nastavite peći tart još 10-15 minuta na 170° dok ne dobije zlatnožutu boju.

Jagode stavite kuhati, dodajte šećer pomiješan sa želinom. Kad smjesa provrije, kuhajte je uz miješanje još 1-2 minute pa je zatim skinite s vatre, a kad se ohladi, rasporedite je na pečeni tart.

Za slastičarsku kremu u vrućem mlijeku kuhajte uz stalno miješanje smjesu žumanjaka, šećera, kukuruznog škroba i paste od vanilije dok se ne zgusne. Ohlađenu kremu izmiješajte i rasporedite na tart preko sloja od jagoda.

Zagrijte 60 g slatkog vrhnja i prelijte preko rastopljene bijele čokolade, smjesu izradite štapnim mikserom, dodajte 140 g hladnog slatkog vrhnja, stavite prozirnu foliju na površinu i ostavite u hladnjaku preko noći. Ohlađeni ganache izmiksajte pa njime ukrasite tart vi dodatno ga dekorirajte sjeckanim jagodama.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 03:24