Na naš poziv čitateljima koji vole kuhati i peći kolače da nam pošalju svoje recepte i fotografije javila se i Ivana Margeta , koju možete pratiti na Instagramu. U utrku za vrijednim nagradama Ivana se upustila receptom za tart s jagodama.
Više detalja o natjecanju možete pročitati ovdje, a u našoj rubrici Spiza i putem taga Biramo najbolji recept (koji ćete pronaći na dnu teksta) možete vidjeti koje smo recepte dosad objavili.
Tart s jagodama i slastičarskom kremom
Sastojci:
Prhko tijesto:
120 g hladnog maslaca u kockicama
240 g brašna
90 g šećera u prahu
35 g bademovog brašna
malo soli
1 jaje
Krema od badema
120 g maslaca sobne temperature
120 g šećera u prahu
120 bademovog brašna
2 jaja
Džem od jagoda
150 g jagoda, nasjeckanih
75 g šećera
5 g želina
Slastičarska krema
500 ml mlijeka
2 žumanjka
120 g šećera
50 g kukuruznog škroba
Pasta od vanilije
Ganache
85 g bijele čokolade
60 g slatkog vrhnja vrućeg + 140 g slatkog vrhnja hladnog (33-36% mliječne masti)
Za ukrašavanje:
sjeckane jagode
Priprema:
Mikserom ili u multipraktiku napravite mrvičastu smjesu od suhih sastojaka i maslaca. Dodajte jaje da se sjedini. Ostavite u hladnjaku oko pola sata.
Stavite u kalup i dno probodite na više mjesta vilicom. Pecite na 170° oko 10 minuta, zatim izvadite iz pećnice i premažite kremom od badema (izmiksajte maslac i šećer, dodajte jedno po jedno jaje te bademovo brašno).
Po kremi od badema posložite ploške jagoda i nastavite peći tart još 10-15 minuta na 170° dok ne dobije zlatnožutu boju.
Jagode stavite kuhati, dodajte šećer pomiješan sa želinom. Kad smjesa provrije, kuhajte je uz miješanje još 1-2 minute pa je zatim skinite s vatre, a kad se ohladi, rasporedite je na pečeni tart.
Za slastičarsku kremu u vrućem mlijeku kuhajte uz stalno miješanje smjesu žumanjaka, šećera, kukuruznog škroba i paste od vanilije dok se ne zgusne. Ohlađenu kremu izmiješajte i rasporedite na tart preko sloja od jagoda.
Zagrijte 60 g slatkog vrhnja i prelijte preko rastopljene bijele čokolade, smjesu izradite štapnim mikserom, dodajte 140 g hladnog slatkog vrhnja, stavite prozirnu foliju na površinu i ostavite u hladnjaku preko noći. Ohlađeni ganache izmiksajte pa njime ukrasite tart vi dodatno ga dekorirajte sjeckanim jagodama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....