Jeste li ikad čuli za slasticu koja nosi naziv taške ili tačke? Možda vam tačkrle zvuči poznatije?
Mi jesmo, ali priznat ćemo vam da je još nismo probali, a objava na Instagramu tanja.cookamigustam, iza kojeg stoji Tanja Pastuović Klaić, motivirala nas je da to napokon ispravimo.
Tačke, odnosno taške starinski su desert koji smo usvojili iz njemačke kulinarske tradicije, a osim u našim krajevima bio je popularan i na području cijele bivše države. U ovdašnjoj interpretaciji dodan mu je još jedan element (krušne mrvice prepržene na maslacu) i izvorni mu je naziv, marmeladetascherl (u slobodnom prijevodu: džepići s džemom), skraćen u taške, tačke ili pak tačkrle.
Neki ih rade uz dodatak krumpira, drugima su draže bez tog sastojka, a Tanja je u onom prvom timu, jer su se takve radile u njenoj obitelji i uvijek su, naglasila je, bile punjene pekmezom od šljiva.
Jede li vam se nešto jednostavno, a fino, s malom dozom nostalgije, isprobajte recept koji nam je Tanja posudila uz napomenu da su tačke još bolje kad se posluže s malo šećera, cimeta i vrhnja.
Tačke
Sastojci:
4 krumpira
400 g glatkog brašna
2 jaja
sol
pekmez od šljiva
malo masti ili ulja
malo maslaca
krušne mrvice
šećer, cimet, kiselo vrhnje
Priprema:
Krumpire skuhajte u ljusci, zatim ih ogulite i zgnječite u pire. Dodajte brašno, jaja i malo soli i umijesite glatko tijesto.
Tijesto tanko razvaljajte i izrežite na pravokutnike, pa na svaki stavite žličicu pekmeza od šljiva. Preklopite i oblikujte tačke tako da tijesto po rubovima lagano stisnete prstima pa još i vilicom.
Tačke stavljajte u kipuću slanu vodu i kuhajte par minuta, dok ne isplivaju na površinu.
U drugoj posudi zagrijte ulje i maslac, dodajte krušne mrvice i pržite ih do zlatnosmeđe boje. Tačke ocijedite i uvaljajte u mrvice, pošećerite, dodajte malo cimeta i po želji kiselog vrhnja i uživajte u najslađim okusima djetinjstva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....