StoryEditorOCM
Slatkoovako je još ljepši

Torta ledeni vjetar s prvim jagodama: evo kako Dragana priprema slasticu kojoj nitko ne može odoljeti, pazite ovu caku...

Piše T. S. M.
4. travnja 2025. - 18:27

Sezona jagoda ne bi smjela proći bez barem jedne slastice upotpunjeno tim sočnim bobicama, a ako se slažete, možda vam se svidi naš rojedlog. Ledeni vjetar. S njim nema greške, osobito ako imate dobar recept, a mi znamo tko ga ima pa smo vam ga nabavili.

Dragana Bijeljac koju možete pratiti na Instagramu pravi baš lijep ledeni vjetar pa vam prenosimo njen recept. Dragana šećer mjeri u žlicama, a ako vi ne želite tako raditi, možete računati da jedna žlica iznosi oko 12-15 g šećera. To bi, ugrubo, značilo da će vam trebati oko 250 do 300 g šećera pa količinu prilagodite vlastitom guštu.

Recept koji nam je otkrila predviđa pečenje jedne kore, u komadu, koju potom treba prerezati na tri dijela. Na taj se način radi ledeni vjetar u obliku kolača, no ako mu želite dati oblik torte, smjesu podijelite na tri dijela pa svaki dio rasporedite u obliku kruga po papiru za pečenje (krug možete iscrtati koristeći se dnom kalupa za tortu ili nekom zdjelom odgovarajuće veličine). Imajte na umu da će se kora u tom slučaju kraće peći.

image
Privatni album

Ledeni vjetar

Sastojci:

Kora:

9 bjelanjaka
20 žlica šećera
1 žlica jabučnog octa

Krema:

9 žumanjaka
4 žlice šećera
4 žlice brašna

Dekoracija:

500 ml slatkog vrhnja
banane, jagode, kivi

Priprema 

Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, postupno dodajući šećer. Dodajte ocat ili limunov sok i miksajte dok ne dobijete sjajnu smjesu. 

Pecite na 150 °C oko 60 minuta, a zatim ostavite da se potpuno ohladi.

Priprema kreme

Izmiksajte žumanjke sa šećerom i brašnom, pa dodajte malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja, pa polako ulijte smjesu od žumanjaka uz stalno miješanje. Kuhajte dok se ne zgusne, pa ostavite da se ohladi.

Izmiksajte maslac i sjedinite ga s ohlađenom kremom.

Koru narežite na tri dijela.

Prvu koru premažite kremom, dodajte nasjeckano voće, pa šlag. Ponovite postupak s preostale dvije kore.

Tortu premažite šlagom i ukrasite voćem po želji.

Tortu stavite u hladnjak na najmanje 3–4 sata, idealno preko noći, kako bi se dobro stegla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 04:52