Slastice s jagodama to su bolje što su kremastije. Tako barem mi mislimo pa nam pažnju obično privuku baš kad su takvi. Upravo takav kolač, s jagodama i vrlo kremast, pronašli smo na Instagramu Tonka, reci ručak iza kojeg stoji Tonka Petričević. Ova simpatična Splićanka svoj kolač od jagoda priprema bez pečenja i uz malu pomoć želatine, koja je zaslužna za čvrstoću kreme. Ono što ovu slasticu razlikuje od klasične torte od sira je temeljni sastojak kreme, a to je grčki jogurt, koji ju čini laganom i osvježavajućom, te dodatak bijele čokolade. Sve u svemu, Tonkin kolač nam izgleda vrlo primamljivo, a tako zvuči i recept koji nam je dopustila podijeliti s vama. Guštajte.
Torta s jogurtom i jagodama
Sastojci
Za podlogu:
250 g McVitie’s keksa
125 g maslaca
Za preljev od jagoda:
500 g svježih jagoda
2 vrećice vanilin šećera
sok pola limuna
Za kremu:
500 g grčkog jogurta
250 g mascarponea
250 g krem sira (npr. Vivis)
200 g bijele čokolade
1 vrećica instant želatine (20 g)
2 žlice šećera u prahu
vanilija u prahu ili ekstrakt vanilije
Priprema
Očistite jagode, prepolovite ih, a ako su veće, narežite ih na četvrtine. Stavite ih u lonac, dodajte vanilin šećer i limunov sok. Zagrijte do vrenja, zatim kuhajte 15–20 minuta na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje dok ne postigne srednju gustoću. Ostavite smjesu da se ohladi.
Za podlogu usitnite kekse i otopite maslac. Dobro promiješajte i utisnite smjesu u dno kalupa promjera 24 cm koji ste prethodno premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Bijelu čokoladu usitnite i otopite u mikrovalnoj pećnici ili na pari. Ostavite je da se malo ohladi.
U dublju zdjelu stavite jogurt i sireve sobne temperature te ih dobro izmiksajte. Dodajte otopljenu čokoladu i nastavite miksati. Zatim dodajte instant želatinu i miksajte oko minutu. Na kraju dodajte šećer u prahu i miksajte dok se svi sastojci ne povežu. Po želji kušajte kremu i dodajte još šećera u prahu ako volite slađe torte.
Izlijte polovicu kreme preko podloge i poravnajte. Na nekoliko mjesta rasporedite pola preljeva od jagoda i provučite čačkalicom kako biste dobili mramorni uzorak. Zatim prelijte ostatak kreme i ponovite postupak s ostatkom preljeva.
Dobro ohladite u hladnjaku, najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....