Ova torta osmišljena po kolačićima Hostess Ding Dongs koji su u SAD-u izrazito popularni, obožavaju ih generacije jer se proizvode od 1967!. I nama se jako svidjela jer je pravi slatki King Kong, neodoljivo sočna i čokoladna. Djeca će je sigurno voljeti, osim toga zgodna je za ukrašavanje pa ako trebate tortu za dječje rođendane evo jedne za isprobati!
Izrada nije komplicirana, nema mnogo komponenti, nećete isprljati mnogo posuđa, a čak ne morate čekati dugo da se stisne, iako je preporuka ostaviti je nekoliko sati da se sve prožme. Skladištena u frižideru može trajati do 5 dana. Koristite punomasno mlijeko i vrhnje. Dodatno, naša preporuka je uvijek da koristite kvalitetne sastojke (kakao, čokoladu), mliječno vrhnje i maslac za najbolji rezultat!
Ding dong torta
Sastojci
Biskvit:
200 g brašna
150 g smeđeg šećera
150 g kristal šećera
115 g maslaca
75 g kakaa
120 ml ulja
120 ml vruće kave
2 jaja + 1 žumanjak
1 vrhnje + 40 ml mlijeka
2 žličice ekstrakta vanilije
1 i pol žličica sode bikarbone
Prstohvat soli
Krema:
225 g maslaca
115 g kristal šećera
40 g glatkog brašna
240 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
Malo soli
Ganache glazura:
230 g tamne čokolade
230 g slatkog vrhnja
Priprema
Započnite pripremom kreme. U loncu pomiješajte brašno, šećer i sol i dolijevajte mliljeko, miješajući pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite kuhati na umjerenu vatru i kad dostigne gustoću pudinga uklonite s vatre, prelijte u zdjelu i pokrijte vrh kreme papirom za pečenje da se ne stvori korica. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Sada prijeđite na biskvit. Upalite pećnicu na 175 ºC i pripremite kalupe za pečenje tako da ih namastite i obložite dno pek papirom. Možete biksvit peći u jednom kalupu pa ga razrezati, ali tada koristite kalup većeg promjera (do 26 cm). U zdjeli pomiješajte brašno, šećer (obje vrste), kakao, sodu bikarbonu, sol. Za miješanje će vam trebati špatula. Dodajte otopljeni maslac i ulje te dobro sjedinite sa suhim sastojcima. Sada umiješajte jaja, ponovo dobro sjedinite, zatim postepeno dodavajte vrhnje razrijeđeno mlijekom. Na kraju dodajte vruću kavu i smjesu rasporedite u kalup(e). Pecite 30 - 35 min. Ako koristite jedan kalup produžite vrijeme pečenja na 55 - 60 min., a ako primjetite da je biskvit počeo gorjeti na površini pokrijte ga alu folijom i pecite do kraja. Pečeni biskvit ostavite da se potpuno ohladi, prvo u kalupu zatim na rešetki za hlađenje.
Dok se biskvit hladi dovršite kremu. Pjenasto umutite omekšali maslac na velikoj brzini miksera i dodavajte mu postepeno prethodno skuhanu i ohlađenu bazu za kremu. Dodavajući miksajte na umjerenoj brzini. Sastružite sve sa stijenki posude i špatulom prođite par puta kroz smjesu te je smjestite u frižider da se ohladi 10 - 20 min.
Ganache glazuru pripremite tako da zagrijete vrhnje pazeći da ne prokuha, zatim ga prelijte preko čokolade i miješajte dok se čokolada ne rastopi i dobijete homogenu smjesu. Dok se ganache malo prohladi filujte tortu (ili obrnuto, ali ganache ne smije biti sasvim tekući).
Ako ste pekli jedan biskvit razrežite ga i izravnajte nožem vrh da dobijete ravnu površinu, a isto tako izravnajte i ako ste pekli odvojene biksvite. Stavite jedan biksvit na tanjur za posluživanje, po njemu ravnomjerno rasporedite kremu nastojeći dobiti što ravniju povšinu te prekrijte drugim biskvitom. Zalijte ganache glazurom i ravnomjerno rasporedite po cijeloj torti, ali ne trebate postići sasvim glatku teksturu. Stavite u frižider da se ohladi prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....