StoryEditorOCM
SlatkoSOČNA I POSEBNOG OKUSA

Tradicionalna hercegovačka slastica slična je hurmašicama, ali pravi se sa smokvama... Pogledajte o čemu je riječ!

Piše K. V.
19. rujna 2025. - 08:10

Smokvara je tradicionalna slastica koja se priprema u dijelovima Hercegovine, ondje gdje smokava ima u izobilju. To je pečeni kolačić, keks, natopljen u slatkom sirupu što neodoljivo podsjeća na hurmašice. Smokava ima ih i kod nas, a mnogi od slasnih i sočnih plodova prave džem pa je smokvara odlična ideja da ga iskoristite. Upravo je džem od smokava ključan sastojak smokvare, a cijela slastica zamišljena je da podsjeća na suhu smokvu. U tijesto se dodaje kukuruzno brašno zbog kojeg kolač teksturom podsjeća na suhu smokvu, a tako je i sa bojom. 

Izrada je prilično jednostavna, kao i sastojci, a da bi smokvare bile uspješne činilo se najsigurnije pronaći video s autentičnim receptom. I pronašli smo ga na youtube kanalu Mamina kuhinja! Priprema je zbilja jasno prikazana, a dodatni plus je što je recept na šalice! 

Hercegovačka smokvara

Sastojci

Tijesto:

1 jaje
1 šalica ulja
1 šalica mlijeka
1 šalica vode
1 šalica džema od smokava (može i manje)
1,5 šalica brašna
0,5 šalica griza
0,5 šalica kukuruznog brašna
1 vrećica praška za pecivo

Zaljev:

1,5 šalica šećera
2 šalice vode
1 šalica džema od smokava

Priprema

Započnite s tijestom. Zakuhajte u loncu ulje, vodu, mlijeko i džem. Potom dodajte brašno, kukuruzno brašno i griz te sve dobro izmiješajte drvenom kuhačom. Kada se ohladi dodajte jedno jaje i prašak za pecivo, potom dobro izmiješati, a dok čekate da se tijesto ohladi napravite zaljev.

Za zaljev u loncu prokuhajte šećer, vodu i džem. Kuhajte 10-15 minuta i ostavitie da se ohladi. Mora se ohladiti dok se smokvare ispeku.

Zagrijte pećnicu na 200 ºC i nauljite tepsiju. Od tijesta formirajte ispupčene diskove veličine dlana pa ih zarežite nožem tako da napravite mrežu linija u dva smjera. Pecite 10 minuta na temperaturi od 200°C, pa smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 15-20 minuta. Obratite pažnju da smokvare ne zagore. Vruće smokvare treba zaliti hladnim zaljevom i ostaviti jedno vrijeme da upiju što više tekućine. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 07:43