StoryEditorOCM
SlatkoPRHKA PITA

Tradicionalni kolači koji osvajaju internet: prhka pita od sira totalni je hit, imamo sve sitnice koje čine razliku u okusu i teksturi

Piše P. M.
25. studenog 2025. - 08:10

Ma nema do tradicionalnih kolača, a uz brašno, maslac, jaja i svježi sir rade se čuda!¨Mateja Kobeščak je na svom TikTok profilu podijelila recept za prhku pitu od sira. Kaže da ju ovaj kolač odmah vrati u djetinjstvo, a s time se moramo složiti jer ovo je uistinu jedan od onih kolača za koji svaka obitelj ima svoj najbolji recept, s malim razlikama u omjeru sastojaka. Jedino na što trebate obratiti pažnju jest da koristite hladan maslac i da tijesto ne mijesite predugo kako bi ostalo prhko i prozračno. Recept vam donosimo u nastavku.

image

kolaci od sira

Shutterstock/

Sastojci

Tijesto
300 g glatkog brašna
100 g šećera
100 g maslaca, hladnog, narezanog na kockice
4 žumanjka
1 prašak za pecivo
Korica četvrtine limuna

Nadjev
750 g svježeg sira
150 g šećera
1 vanilin šećer
2-3 žlice oštrog brašna
4 bjelanjka

Priprema

U posudu stavite brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodajte hladni maslac i utrljajte ga u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte žumanjke i limunovu koricu pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dvije polovine. Jednu polovicu zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta, a drugu u zamrzivač. Za nadjev u zdjeli izmiksajte svježi sir, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte brašno i promiješajte. U drugoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrsti snijeg pa ih lagano umiješajte u smjesu sira.

Ohlađeno tijesto iz hladnjaka razvaljajte na veličinu protvana (cca 33x22cm). Premijestite ga u protvan obložen papirom za pečenje i izbockajte vilicom. Preko tijesta ravnomjerno rasporedite nadjev, a tijesto iz zamrzivača naribajte preko nadjeva. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Ohladite prije rezanja i poslužite.

@muffinmunchies Postoji nekoliko jela koja me instant bace u djetinjstvo, a jedno od njih je ova prhka pita od sira. Ostavljam recept za najbolju 🤭 Tijesto:
300g glatkog brašna 100g šećera 150g maslaca, hladnog, nareznaog na kockice 4 žumanjka 1 prašak za pecivo Korica četvrtine limuna Nadjev: 750g svježeg sira 150g šećera 1 vanilin šećer
2-3 žlice oštrog brašna 4 bjelanjka U posudu staviti brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodati hladni maslac i utrljati ga u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješati žumanjke i limunovu koricu pa zamijesiti glatko tijesto. Tijesto podijeliti na dvije polovice. Jednu polovicu zamotati u foliju i staviti u hladnjak na 30 minuta, a drugu u zamrzivač. Nadjev: u zdjeli izmiksati svježi sir, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Dodati brašno i pomiješati. U drugoj zdjeli istući bjelanjke u čvrsti snijeg pa ih lagano umiješati u smjesu sira. Ohlađeno tijesto iz hladnjaka razvaljati na veličinu protvana (cca 33x22 cm). Premjestiti ga u protvan obložen papirom za pečenje i izbockati vilicom. Preko tijesta ravnomjerno rasporediti nadjeva, a tijesto iz zamrzivača naribati preko nadjeva. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40ak minuta dok ne dobije zlatnu boju. Ohladiti prije rezanja i poslužiti. #pita #prhkapita #recept #recepti #kolaci #starinskirecepti #bakingrecipe #cheesecake #foodvideo #foodphotographer ♬ Bake & Shake - ZayZonic
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 08:12