Ma nema do tradicionalnih kolača, a uz brašno, maslac, jaja i svježi sir rade se čuda!¨Mateja Kobeščak je na svom TikTok profilu podijelila recept za prhku pitu od sira. Kaže da ju ovaj kolač odmah vrati u djetinjstvo, a s time se moramo složiti jer ovo je uistinu jedan od onih kolača za koji svaka obitelj ima svoj najbolji recept, s malim razlikama u omjeru sastojaka. Jedino na što trebate obratiti pažnju jest da koristite hladan maslac i da tijesto ne mijesite predugo kako bi ostalo prhko i prozračno. Recept vam donosimo u nastavku.
Sastojci
Tijesto
300 g glatkog brašna
100 g šećera
100 g maslaca, hladnog, narezanog na kockice
4 žumanjka
1 prašak za pecivo
Korica četvrtine limuna
Nadjev
750 g svježeg sira
150 g šećera
1 vanilin šećer
2-3 žlice oštrog brašna
4 bjelanjka
Priprema
U posudu stavite brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodajte hladni maslac i utrljajte ga u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte žumanjke i limunovu koricu pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dvije polovine. Jednu polovicu zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta, a drugu u zamrzivač. Za nadjev u zdjeli izmiksajte svježi sir, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte brašno i promiješajte. U drugoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrsti snijeg pa ih lagano umiješajte u smjesu sira.
Ohlađeno tijesto iz hladnjaka razvaljajte na veličinu protvana (cca 33x22cm). Premijestite ga u protvan obložen papirom za pečenje i izbockajte vilicom. Preko tijesta ravnomjerno rasporedite nadjev, a tijesto iz zamrzivača naribajte preko nadjeva. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Ohladite prije rezanja i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....