Nekoć su se recepti za blagdanske slastice prepisivali iz bilježnice u bilježnicu, danas se razmjenjuju putem društvenih mreža. Mnogi Instagram, TikTok i Facebook profili izvor su zaista primamljivih receptura, a mi smo među svim tim blagom pronašli keksiće koji izgledaju toliko lijepo da smo se zainteresirali za recept.
Premda je u Dalmaciji je običaj peći paprenjake, no ni medenjaci nisu za bacit‘. Donosimo vam recept za kolačiće pune meda i finih začina koji su zahvaljujući popriličnoj količini maslaca vrlo prhki i tope se u ustima. Otkrila nam ga je Nataša Veselinović čiji je Instagram profil Desertologija prepun sličnih divnih receptura.
Medenjaci
Sastojci
400 g maslaca
100 g šećera
100 g meda
100 ml vode
1 žlica cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
1 žlica mljevenog muškatnog oraščića
1 žličica sode bikarbone
375 g mekog brašna
brašno za radnu površinu
Priprema
U lonac stavite šećer, med i vodu pa lagano zagrijte dok ne zakipi. Dodajte maslac narezan na komadiće te ubacite cimet, đumbir i muškatni oraščić. Miješajte dok se maslac potpuno ne otopi. Maknite s vatre i pustite da se smjesa potpuno ohladi.
U ohlađenu smjesu dodajte brašno i sodu bikarbonu pa umijesite mekano tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku 24 sata.
Sljedeći dan premjesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi, razvaljajte ga na debljinu oko 1 cm i modlicama izrežite željene oblike. Posložite ih na lim obložen papirom za pečenje.
Pecite na 180 °C oko 10 minuta, pazeći da ne potamne. Ostavite da se ohlade prije spremanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....