StoryEditorOCM
Slatkonajljepši kolačići

Tražite recept za najbolje medenjake? Evo ga! Nataša radi prava mala slatka čuda s puno finih začina, tope se u ustima

Piše T. S. M.
14. prosinca 2025. - 08:15

Nekoć su se recepti za blagdanske slastice prepisivali iz bilježnice u bilježnicu, danas se razmjenjuju putem društvenih mreža. Mnogi Instagram, TikTok i Facebook profili izvor su zaista primamljivih receptura, a mi smo među svim tim blagom pronašli keksiće koji izgledaju toliko lijepo da smo se zainteresirali za recept. 

Premda je u Dalmaciji je običaj peći paprenjake, no ni medenjaci nisu za bacit‘. Donosimo vam recept za kolačiće pune meda i finih začina koji su zahvaljujući popriličnoj količini maslaca vrlo prhki i tope se u ustima. Otkrila nam ga je Nataša Veselinović čiji je Instagram profil Desertologija prepun sličnih divnih receptura.

image

Medenjaci

Privatni album

Medenjaci

Sastojci

400 g maslaca
100 g šećera
100 g meda 
100 ml vode
1 žlica cimeta
1 žličica mljevenog đumbira
1 žlica mljevenog muškatnog oraščića
1 žličica sode bikarbone
375 g mekog brašna
brašno za radnu površinu

Priprema

U lonac stavite šećer, med i vodu pa lagano zagrijte dok ne zakipi. Dodajte maslac narezan na komadiće te ubacite cimet, đumbir i muškatni oraščić. Miješajte dok se maslac potpuno ne otopi. Maknite s vatre i pustite da se smjesa potpuno ohladi.

U ohlađenu smjesu dodajte brašno i sodu bikarbonu pa umijesite mekano tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku 24 sata.

Sljedeći dan premjesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi, razvaljajte ga na debljinu oko 1 cm i modlicama izrežite željene oblike. Posložite ih na lim obložen papirom za pečenje.

Pecite na 180 °C oko 10 minuta, pazeći da ne potamne. Ostavite da se ohlade prije spremanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 08:17