StoryEditorOCM
Slatkobiramo najbolji recept

Trogirski rafioli: Vesna nam je otkrila kako postići bogatstvo okusa i da svaki kolačić zadrži oblik za vrijeme pečenja

Piše T. S. M.
31. ožujka 2025. - 08:10

Na naš poziv čitateljima koji vole kuhati i peći kolače da nam pošalju svoje recepte i fotografije javila se i Vesna Stapić. U utrku za vrijednim nagradama Vesna se upustila receptom za slatki dalmatinski klasik, trogirske rafiole.

"Vrijede svake kapljice znoja", poručila je te dodala: "Molim pravite ih kad niste nervozni, za one koje volite i rezultat neće izostati.Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte mog supruga".

Više detalja o natjecanju možete pročitati ovdje, a u našoj rubrici Spiza i putem taga Biramo najbolji recept (koji ćete pronaći na dnu teksta) možete vidjeti koje smo recepte dosad objavili.

image
Privatni album

Trogirski rafioli

Sastojci:

500 g brašna
4 žumanjka
125 g svinjske masti
70 g šećera
1,25 dcl mlijeka
Malo soli
Aroma po želji

Nadjev:

250 g oguljenih i poprženih badema
400 g šećera
1 žlica svinjske masti
Tučeni bjelanjak (koliko smjesa upije)
Aroma po želji (npr. rum, vanilija, gorki badem, limunova ili narančina kora, maraschino, kap ruže, sok pola limuna, sok od naranče)

Priprema:

Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka. Razvaljajte ga vrlo tanko i izrežite krugove promjera 11 cm (trebalo bi ispasti oko 60 rafiola). Ako koristite mašinu za tjesteninu, podesite je na debljinu 6.

Na svaki krug stavite žličicu nadjeva, premažite rub vodom i preklopite ga napola. Vilicom pritisnite rubove kako bi se zalijepili.

Bademe na minutu stavite u kipuću vodu pa ih ogulite, zatim ih pecite u pećnici na visokoj temperaturi (220 °C). Sameljite ih krupnije kako bi ostali i sitni komadići ili dio nasjeckajte. Od svih sastojaka pripremite nadjev – smjesa ne smije biti prerijetka.

Kada oblikujete sve rafiole, prekrijte ih krpom kako se ne bi osušili. Svaki probodite čačkalicom na 2-3 mjesta kako se ne bi otvarali tijekom pečenja.

Pecite ih 5 minuta na 240 °C s ventilatorom, a bez ventilatora na 245 °C. Ako ih pečete na 180 °C, pecite ih oko 10 minuta.

Kad se rafioli ohlade, svaki pojedinačno premažite vodom s nekoliko kapi maraschina i pospite kristal-šećerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 09:47