StoryEditorOCM
Slatkotko bi rekao!

Za čvrst i postojan šlag koji traje danima, slatkom vrhnju dodajte omiljeni slatkiš. Svi će se diviti vašim slasticama

Piše T. S. M.
26. lipnja 2025. - 07:05

Zaista je teško sjetiti se slastice koju malo šlaga ne bi učinilo još boljom. Eto, čak i sasvim obična šalica kave može postati prava poslastica ako joj pridružimo malo tog slatkog i kremastog sastojka koji se očaravajuće topi u ustima. No, upravo zbog te svoje obožavane strukture - mekane, lagane i prozračne - klasično je slatko vrhnje poprilično nestabilno pa brzo gubi oblik, razdvaja se i opada, posebno ako mora stajati na sobnoj temperaturi.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Zato se u desertima koji trebaju izdržati vrijeme, transport ili dekoraciju koristi tzv. stabilizirano slatko vrhnje. Već smo vam o njemu pisali, navodeći različite metode za stabiliziranje, a sada ćemo vam otkriti još jedan. Možda i najbolji, jer na ovaj način šlagu možete podariti ne samo postojanost, nego i okus te boju po želji. Idealno za pripremu svečanih slastica ili kad se samo želimo malo poigrati.

image
/Shutterstock

Tajna je u osobitom sastojku uz pomoć kojeg postižemo stabilnost: riječ je o gumenim bombonima. Okus možete birati po svom guštu, a mi smo po društvenim mrežama vidjeli da se koriste Haribo gumene trešnjice, okruglasti kolutići s okusom breskve pa čak i klasični gumeni medvjedići. Donosimo vam osnovni recept pa bombončiće birajte po svom guštu imajući na umu da će vam za postizanje nešto intenzivnijih boja šlaga trebati i malo prehrambene boje u prahu ili gelu.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Ovakav šlag ostaje postojan i nakon 48 sati, ne odvaja se i ne gubi oblik. Dobro podnosi sobnu temperaturu i do nekoliko sati, no budući da sadrži vrhnje, držite ga u hladnjaku ako je moguće.

Šlag stabiliziran bombonima

Sastojci:

600 ml vrhnja za šlag (min. 30% m.m.)
160 g gumenih bombona
prstohvat (otprilike 0,5 g) limunske kiseline

Priprema:

U manjem loncu pomiješajte vrhnje za šlag i gumene bombone. Kuhajte na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok se  potpuno ne otope. Pazite da smjesa ne prokuha, dovoljno je da bude topla i da se bomboni u potpunosti rastope.

Kad dobijete homogenu smjesu, dodajte limunsku kiselinu i dobro promiješajte kako bi se ravnomjerno rasporedila. Prelijte smjesu u staklenu posudu, pokrijte je prozirnom folijom tako da folija dodiruje samu površinu kreme (kako se ne bi stvorila kožica), i stavite je u hladnjak da se potpuno ohladi, idealno preko noći.

Kad se smjesa stisne i ohladi, prebacite je u posudu samostojećeg miksera i miksajte 4–5 minuta srednjom brzinom, dok se ne stvore čvrsti vrhovi. Dobit ćete čvrst i kremast šlag koji zadržava oblik.

Prebacite ga u slastičarsku vrećicu s nastavkom po izboru i koristite za dekoraciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 22:17