Ako ste se ikada zapitali zašto drugi od slatkog vrhnja svaki put dobiju čvrst i postojan šlag, dok to vama tek povremeno polazi za rukom i zašto šlag sa slastica u slastičarnici uvijek ima bolji okus od vašeg, mora biti da ne znate za ovaj mali trik koji jamči savršeno tučeno slatko vrhnje. Tajna se krije u sastojku koji sigurno imate pri ruci.
A taj tajni sastojak za najbolji šlag je - sol.
Zašto dodati sol u slatko vrhnje?
Sol u maloj količini ne čini šlag slanim, nego naglašava prirodnu slatkoću i mliječni okus vrhnja. Upravo taj kontrast daje šlagu puniji, zaokruženiji okus, no to nije sve.
Mala količina soli također pomaže stabilizirati strukturu šlaga. Dok se vrhnje tuče, proteini i masnoća stvaraju finu mrežu koja zadržava zrak. Sol blago zateže tu mrežu, pa šlag postaje čvrst, a ipak lagan i kremast.
Tako dobiven šlag dulje zadržava oblik, što je posebno korisno ako ga koristite u kolačima i tortama koje trebaju stajati dulje vrijeme.
Pored toga, sol uravnotežuje okus kod nekih vrsta slatkog vrhnja koja imaju lagano metalnu nijansu ili aromu koja pretjerano vuče na maslac, što je česta pojava kod UHT vrhnja s duljim rokom trajanja. Koje zrnce soli dodano u pravom trenutku rezultira šlagom koji ima čišći, svježiji i elegantniji okus.
Najbolji trenutak
Kao što smo upravo naglasili, važno je znati kada dodati sol.
Najbolji trenutak je na samom početku tučenja, dok je vrhnje još tekuće. Tada se sol ravnomjerno otopi i ravno raspodijeli, čime utječe i na okus i na stabilnost. Ako je dodate prekasno, kad je šlag već gotovo formiran, sol se neće potpuno otopiti.
Optimalna količina
Što se tiče količine, na 200 mililitara vrhnja dovoljno je tek nekoliko zrnaca, maleni prstohvat. U kombinaciji s pravilnim hlađenjem (vrhnja i opreme) te mirnom rukom pri tučenju, sol je mali, ali presudan detalj koji šlag može pretvoriti u savršeno svilenkast, stabilan i uravnotežen dodatak slasticama i kavi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....