StoryEditorOCM
Slatkovraća u djetinjstvo

Zaboravljeni kolač koji će vas osvojiti: Sanda nam je otkrila recept iz mamine bilježnice, je li ga i vaša znala raditi?

Piše T. S. M.
9. svibnja 2025. - 07:05

Moramo vam priznati da smo jako slabi na zaboravljene recepte, deserte na rubu zaborava i kolače kakvi su se nekoć radili, a ako nas pratite, to ste vjerojatno već shvatili. Najnoviji recept u skladu s navedenim otkrila nam je Sanda Ćosić koju pratimo na Instagramu Sandy taste. Jeste li ikad čuli za Jang kocke?

Riječ je o kombinaciji biskvita s okusom kakaa, kreme od vanilije i piškota koji u presjeku izgleda vrlo zanimljivo. Sanda kaže da je ovaj kolač uvijek vrati u djetinjstvo i maminu bilježnicu s receptima. Je li ga i vaša mama - ili možda baka - znala pripremati? Možda je najbolje provjeriti: ispecite Jang kocke pa vidite sjećate li se okusa, a moguće je da će vas baš specifičan izgled kolača podsjetiti na davno zaboravljeni desert.

image
Privatni album

Jang kocke

Sastojci

Biskvit:

6 jaja
250 g šećera
250 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice kakaa
6 žlica vruće vode

Krema:

6 žlica oštrog brašna
2 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
200 g šećera
2 vanilin šećera
250 g margarina

Glazura:

150 g čokolade
80 g margarina
4 žlice mlijeka

Ostalo:

Piškote
Kakao (za namakanje piškota)

Priprema

Miksajte jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte vruću vodu i kratko promiješajte. Postupno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Lagano izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Smjesu podijelite na dva jednaka dijela i ispecite dva biskvita u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 15 minuta.

Pomiješajte prašak za puding s brašnom, šećerom, vanilin šećerom i 1,5 dl mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte. U kipuće mlijeko polako ulijevajte pripremljenu smjesu, stalno miješajući dok se ne zgusne.

Ostavite da se potpuno ohladi, a zatim umiješajte pjenasto izrađeni margarin.

Prvi biskvit stavite na pladanj i premažite ga s polovicom kreme. Na kremu posložite piškote prethodno namočene u kakao. Premažite ostatkom kreme, a zatim poklopite drugim biskvitom.

Na pari otopite čokoladu s margarinom i mlijekom. Dobivenu glazuru ravnomjerno prelijte preko kolača.

Stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi i stisne prije rezanja i posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. prosinac 2025 14:59