StoryEditorOCM
SlatkoIz starih kužina

Zareži križ, pospi cukrom… Sirnica miriše, Uskrs stiže. Donosimo recept za onu pravu domaću koja budi tople uspomene

Piše Stanislav Soldo
17. travnja 2025. - 21:21

Teško je zamisliti Uskrs bez mirisa sirnice ili pince, kako je još negdje zovu. Taj miris, pun topline i doma, širi se iz pećnica diljem Dalmacije danima uoči najvećeg kršćanskog blagdana.

Sirnica nije samo kolač. To je znak buđenja proljeća, simbol novog početka i neizostavan dio uskrsnog stola. Meka, mirisna, s koricom od kristalnog šećera i križem na vrhu  ona u sebi nosi priču o tradiciji, ljubavi i obitelji.

image

Domaća sirnica

Privatni album

Svaka kuća ima svoj recept – netko dodaje rum, netko naribanu narančinu koru, netko domaću rakiju ružovaču – ali ono što je svima zajedničko je pažnja, strpljenje i srce koje se u nju ulaže.

Dok se po kuhinji širi onaj poznati miris – mješavina kvasca, limuna, vanilije i toplog tijesta znamo da je Uskrs pred vratima. A s njim i svi oni trenuci zajedništva koji ga čine posebnim.

SASTOJCI (za šest sirnica):

Za tijesto:

1.5  kg glatkog brašna

400 g šećera

2 jaja i  6 žumanjka

2 vanili šećera

1,5 kockica svježeg kvasca

2,5-3 dcl hladnog mlijeka

250 g maslaca (rastopljenog)

2 žlica rakije od ruže (po želji)

žličica soli

korica od dvije naranče i sok

korica od dva veća limuna

Za premaz:

1 jaje

krupni šećer za posipanje

 1. FAZA – PRIPREMA KVASCA (uzdizanje):

U većoj posudi pomiješati:

Kvasac

1 žlicu šećera

1 žlicu brašna

1 dcl vode

Ostavi da se zapjeni i naraste (5–10 minuta).

 2. FAZA – PRIPREMA TIJESTA:

U zdjeli s kvascem dodati

šećer

vanilin šećer

žličicu soli

rastopljeni maslac

žumanjke i dva jaja

rakiju

koricu limuna i naranče i sok od naranče

mlijeko

Sve promiješati i ostaviti desetak minuta da se sjedini.

Dodati brašno i umijesiti tijesto.

3. FAZA – DIZANJE:

Ostavi na toplom da se diže 2 do 3 sata – treba udvostručiti volumen.

4. FAZA – OBLIKOVANJE PINCI:

podijeli na 6 jednakih dijela (ovisno želiš li manje ili veće pince)

Oblikuj kugle i složi ih na pleh s papirom za pečenje

Pokrij ih i pusti da se dižu još 1–1.5 sati

 5. FAZA – UKRAŠAVANJE I PEČENJE:

Kad su se pince napuhale, lagano ih zareži škarama u oblik križa.

Premaži ih razmućenim jajem.

Pospite ih krupnim šećerom za onaj tradicionalni “cukrasti” izgled.

Pečenje:

Zagrij pećnicu na 180°C.

Peci 30–40 minuta, dok lijepo ne porumene (ovisno o veličini – probaj čačkalicom).

Kad se malo ohlade, pincu umotaj u kuhinjsku krpu – tako će ostati meka i mirisna. Uskrs bez nje? Ne !

image
Privatni album
image

Domaća sirnica

Privatni album
image

Domaća sirnica

Privatni album
image

Domaća sirnica

Privatni album
image

Domaća sirnica

Privatni album

 

 


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:56