StoryEditorOCM
SlatkoRAZVODNITE KALORIJE, NE OKUS

Želite uživati u čokoladnoj slastici bez grižnje savjesti? Evo kako postići 40% "lakši" desert bez egzotičnih sastojaka

Piše K. V.
28. kolovoza 2025. - 07:05

Čokoladni ganache je pronaći ćemo u mnogim desertima, kao punjenje, glazuru, u slojevitim kolačima... I složit ćemo se, jednostavno je neodoljiv, ali i prava energetska bomba jer se pravi samo od slatkog vrhnja i čokolade. No, uspješan ganache se može napraviti i od čokolade i vode. To znači da ste 700 kcal koliko ima u 200 g slatkog vrhnja zamijenili sa 0, odnosno da 400 g vašeg ganachea ima 40% manje kalorija! Pri tom on ne gubi na okusu, on čak postane intenzivnije čokoladan. Vodeni ganache nije zanimljiv samo onima koji žele kontrolirati kilograme, nego i veganima ili alergičarima. 

image
Shutterstock

Od vodenog ganachea se prave odlične, intenzivno čokoladne truffle, odnosno čokoladne kuglice, koje možete aromatizirati po želji. Osim toga, dobar je i kao nadjev za košarice i tartove, glazura, u kombinacijama s laganijim desertima poput mousseva i voćnih torti.

image
Shutterstock

Čvrstoća ganachea će ovisiti o postotku vode i čokoladi s kojojm radite, a želite li tvrđi ganache dobar za truffle neka bude sa 25% vode i tamnom čokoladom. Planirate li ganache koristiti za ukrašavanje odnosno nadjev za npr. košarice i koristiti u dresir vrećici, pravite onaj s 45% vode. Koristite tamnu čokoladu s 60 - 70% kakaa.

Vodeni ganache može se praviti i od mliječne, čak i bijele čokolade, ali tada udio vode ne bi smi prijeći 30% za mliječnu, odnosno 25 % za bijelu. 

image
Shutterstock

Donosimo vam osnovni recept s tamnom čokoladom za mekši ganache koji možete koristiti kao kremu ili punjenje te onaj pogodan za modeliranje želite li savršeno čokoladne truffle!

Vodeni ganache od čokolade

Sastojci

Za mekši

220 g tamne čokolade (65 - 70 % kakaa)
180 g vode

Za tvrđi

300 g tamne čokolade (65 - 70 % kakaa)
100 g vode

Priprema

Postupak je jednak za obje vrste. Čokoladu sitno nasjeckajte, vodu zagrijte do vrenja. Dodajte u čokoladu jedan dio, miješajte od sredine prema van dok se ne počne povezivati. Ponovite postupak u dva, tri navrata dok ne dobijete glatku smjesu. Ohladite do sobne temperature i koristite po želji. Želite li aromatizirati vaš ganche, učitine tako da smanjite količinu vode i zamijenite je kavom, sokom od naranče, likerom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 02:41