Svi smo više manje svjesni štetnosti pekarnica i pekarskih proizvoda i to ne zato što su kruh i peciva sami po sebi štetni, nego zbog velikog broja dodataka koji se koriste u pripremi, kao i loših masnoća, velikih količina šećera, soli.... Bez kruha je teško, p bi potencijalno dobro rješenje bilo peći kruh kod kuće, no to zahtjeva mnogo vremena i vještine. Osim ako ne znate recept za trominutni kruh!
Postoje razne inačice kruha koji se ne mijesi, a prednost upravo ovog je što ne morate ništa planirati unaprijed i čekati, nego kad dođe trenutak u kojem vam je zgodno napraviti kruh sastojke samo izmiješate i stavite peći. A što se tiče sastojaka, mi vam donosimo recept za onaj od pirovog brašna, no steknete li naviku pečenja ovog kruha možete sami kombinirati brašna i dodatke za omiljenu kombinaciju.
Ovo tijesto je ljepljivo, a da biste ga lakše rasporedili u kalup koristite mokru žlicu. Količina vode ovisi o tome kako brašno "pije" vodu, a koristite li dodatke poput chia sjemenki svakako koristite malo više vode. Uglavnom, držite se pravila da vode bude u količinni 70% - 75% brašna.
Kvaka s ovim kruhom je da se stavlja u hladnu pećnicu i diže se paralelno sa zagrijavanjem pećnice, jer kako se ona zagrijava aktivira se i kvasac. Za mekši kruh i hrskaviju koricu na dno pećnice stavite vatrostalnu posudicu s vodom.
Trominutni pirov kruh
Sastojci
500 g integralnog pirovog brašna
300 - 350 g vode
1/2 kocke kvasca
2 dobra prstohvata soli
1 čajna žlica meda
Dodaci po želji:
50 - 100 g sjemenki, oraha
Priprema
Prvo aktivirajte kvasac tako da ga rastopite u pola šalice tople vode uz dodatak meda. Izmiješajte brašno sa dodatcima i soli. Dolijte mlaku vodu i izmiješajte jednolično tijesto. Rasporedite u kalup za kruh obložen papirom za pečenje (umjesto papira možete kalup nabrašniti i namastiti). Stavite kruh u hladnu pećnicu i upalite je na 150 ºC i držite na toj temperaturi dok se ne digne. Kruhu treba otprilike 15 - 20 min da se digne, nakon toga pojačajte pećnicu na 200 ºC i pecite 40 min, odnosno do zlatno smeđe boje korice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....