Cikla je namirnica izuzetnog tzv. nutritivnog profila, što znači da obiluje vrijednim hranjivim tvarima. Prepuna je vitamina, minerala, ali i antioksidansa što je odmah vidljivo iz njene jedinstvene boje. Kako se moderno kaže, cikla je podrška brojnim sustavima u organizmu, pa želite li zaštititi vašu jetru i srce, jedite ciklu. Dokazano je da spušta visoki krvni tlak, poboljšava protok krvi, što je važno za sportaše, te popravlja probavu, a nije zanemariv ni njen antioksidativni učinak.
Brine li vas hoćete li dočekati starost zdrave pameti također jedite ciklu jer se ističe blagotvornim djelovanjem na mozak, a jednako tako će dobro doći vašem imunitetu u narednom jesensko - zimskom periodu punom viroza. Nažalost, ona nije dovoljno zastupljena na našim jelovnicima, a najčešće jedemo ukiseljenu.
Iako je i kisela cikla jako zdrava, ograničiti se samo na nju je gubitak za gastronomsku raznolikost vaše prehrane, a cikla je zaista namirnica koja u tom smislu može puno dati. Osim toga, kad jedemo ukiseljenu ciklu najčešće se radi o inudstrijskoj, "kupovnoj", a svakako je pozitivno povećati unos svježih, domaćih namirnica.
S obzirom da je upravo sezona cikle, mi vam predlažemo jedan recept koji je po sastojcima i načinu pripreme ništa posebno, ali okus je bombastičan! Cikla je po prirodi slatkasta, a nevjerojatno se dobro slaže s timijanom. Vjerujte, kad probate postat će vam obavezan začin za ciklu. U receptu nije navedeno, ali ako želite obogatite ovo jelo s malo maslinovog ulja.
Glazirana cikla
Sastojci
500 g cikle
120 ml aceta balsamica
3 žlice smeđeg šećera
1 žlica timijana
Priprema
Ciklu skuhajte, kad se ohladi ogulite je i narežite na komadiće veličine zalogaja. Stavite šećer i aceto u tavu, zakuhajte i uz povremeno protresanje ili miješanje kuhajte dok ne dobijete konzistenciju sirupa. Umiješajte zatim ciklu u sirup i pospite listićima timijana, a jelo je najukusnije ako ga poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....