StoryEditorOCM
Spiza plusjeftina i zdrava

Čuva probavu i kao stvorena je za dijabetičare: ova je namirnica zvijezda krepkog jela u koje možete dodati i suho meso!

Piše T. S. M.
20. listopada 2025. - 07:05

Kad imate dijabetes ili ste odlučili izbjegavati hranu koja podiže šećer, a pritom ste gurman, nije vam lako. Najgore je u procesu prilagodbe jelovnika jer čini vam se da se zauvijek morate pozdraviti s manje-više svim jelima koje volite.

Ali ne mora biti tako. Nakon što shvatite kako stvari funkcioniraju i malo pohvatate konce, nekim se omiljenim jelima možete s guštom vratiti. Samo što ćete morati malo promijeniti recepte i neke namirnice zamijeniti njihovim alternativama. Nedavno smo vam preporučili nekoliko novih načina za napraviti pire (ovdje se možete podsjetitit), a sad vam nudimo ideju za jedno ukusno i krepko jelo na žlicu.

Bez brige, za pripremu vam neće trebati ništa teško dostupno i cjenovno nepristupačno, glavni sastojak je jedna vrlo ekonomična i sasvim poznata namirnica. Ječam.

image
Shutterstock

Ječam je jedna od najstarijih kultiviranih žitarica na svijetu i tisućljećima je bio osnovna hrana u našim krajevima. Na selima se koristio u juhama, kašama i kruhu, a bio je cijenjen jer dugo zasiti i daje snagu. S vremenom ga je s trpeze potisnuo krumpir, a zatim i riža, no posljednjih godina ponovno se vraća u kuhinje, ponajviše zbog svojih nutritivnih prednosti.

Zašto je ječam dobar za dijabetičare

Za dijabetičare je ječam osobito koristan jer sadrži veliku količinu topljivih vlakana, osobito beta-glukana, koji usporavaju apsorpciju glukoze i pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Ta vlakna istodobno potiču rad crijeva, poboljšavaju probavu i pridonose snižavanju kolesterola. Zbog niskog glikemijskog indeksa i visokog udjela minerala, ječam se smatra jednom od najuravnoteženijih namirnica koje se mogu redovito uključiti u prehranu.

image
Shutterstock

Osim što blagotvorno djeluje na probavu, ječam pruža dugotrajan osjećaj sitosti, što pomaže u regulaciji apetita. Lako se kombinira s povrćem, mesom ili mahunarkama i idealan je za pripremu variva i juha.

Krepko varivo od ječma

Sastojci:

150 g ječma
50 g slanine (može se izostaviti)
1,5 l vode ili povrtnog temeljca
1 mrkva
1 poriluk (bijeli dio)
1 manji luk
1 žlica maslinova ulja
svježi peršin 
sol, papar

Priprema:

Isperite ječam i ostavite ga da kratko odstoji u hladnoj vodi.

U loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte nasjeckani luk i sitno narezanu slaninu. Pirjajte nekoliko minuta dok ne zamiriši.

Dodajte narezanu mrkvu i poriluk pa kratko propirjajte.

Ubacite isprani ječam i zalijte vodom ili temeljcem. Ako volite jači okus, dodajte komadić suhog mesa.

Kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta, povremeno miješajući, dok ječam ne omekša i juha se lagano ne zgusne.

Na kraju začinite solju, paprom i pospite nasjeckanim peršinom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:44