Višnjevača, odnosno dalmatinski liker od višnje priprema se s višnjama, šećerom i puno strpljenja. Trebat će vam i dobra lozovača, ako ovu tekuću gulozariju želite napraviti po starinsku. E, da, trebat će vam i puno sunca, no sudeći po najavama Malog Vakule, oko toga se ne trebate brinuti.
Jesmo spomenuli da vam treba i poveća staklenka? Evo, sad jesmo.
Jedna vam stvar nikako neće trebati i dobro je se čuvajte. Mislimo na zgnječene, crvljive i gnjile višnje. Njih pažljivo odstranite, bolje je staviti koju šačicu voća manje, nego da truli plodovi pokvare okus.
Sad kad je sve jasno, evo kako se po starinsku radi obožavani liker.
Višnjevača
Sastojci:
višnje
šećer
domaća lozovača
Priprema:
U veliku staklenku stavite višnje i jednaku količinu šećera. Pokrijte grlo staklenke komadom platna i pričvrstite ga konopcem ili gumicom. Stavite staklenku na osunčano mjesto i svakog dana promiješajte sdržaj, da se šećer otopi. Kad se šećer kroj 3-4 dana potpuno otopi, dolijte lozovaču, poklopite staklenku i držite ju još oko mjesec dana na osunčanom mjestu, povremeno ju okrečući.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....