Masline polako dozrijevaju, sve su oblije i tamnije pa nas mame da ih uberemo, čak i ako nismo od onih koji će se zabaviti izradom ulja. Raste li vam u vrtu maslina, ne dopustite da plodovi otpadnu i propadnu, nego ih poberite, birajući najkrupnije i najzdravije, što tamnije to bolje. Osim tako pomno odabranih plodova, trebat će vam još samo sol i bez pretjeranog truda, ali uz malo znanja, već za par dana uživat ćete u domaćim usoljenim maslinama.
Zapravo, jednu smo stvar propustili spomenuti, a vrlo je važna. Nije osobito popularna, nekima je čak i mrska, ali olakšava posao.
Riječ je o običnoj plastičnoj vrećici, i to što čvršćoj, to bolje. Ubacite u nju masline i sol, zatim sve poravnajte po vodoravnoj površini kako bi masline ležale u što tanjem sloju i pričakajte do sutradan. Tada vrećicu okrenite i ponovno poravnajte.
Kako usoliti masline
Postupak ponavljajte 5-6 dana, ovisno o tome koliko su masline zrele i koliko gorčine iz njih želite izvući. Ako su samo „prošarane“ tamnom bojom, uputno ih je malo izbockati vilicom ili zasjeći nožićem kako bi sol bolje prodrla u meso ploda.
Nemojte zaboraviti okrenuti vrećicu svakog dana, o tome ovisi hoće li vam masline dobro uspjeti.
Kad ste zadovoljni okusom, masline otresite od soli, po potrebi i isperite, stavite u zdjelicu i zalijte maslinovim uljem. Možete ubaciti malo ružmarina, a prilikom posluživanja dodajte nasjeckani češnjak.
Vjerujte, puno su bolje od kupovnih.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....