Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje. Sjećate li se ovih riječi? Ako vas je sjećanje izdalo ili još nikad niste čuli za to, riječ je o jednoj staroj reklami nekadašnje Agrokoke, a čini se da nije nimalo neutemeljena, jer nutricionisti nam uporno ponavljaju da su jaja odlična opcija za doručak. Ali ne samo za doručak. Nakon što su nas desetljećima plašili da jaja "nisu dobra", sad nam se savjetuje jesti ih češće, sve do osam komada tjedno.
Zašto je dobro jesti jaja?
Mit o "lošem kolesterolu" iz jaja danas se smatra pretjeranim, jer novija istraživanja pokazuju da jaja u umjerenim količinama (do jedno dnevno za zdrave osobe) ne povećavaju rizik od srčanih bolesti. Jaja su bogat izvor kvalitetnih bjelančevina koje dugo zasićuju, pa smanjuju potrebu za grickalicama tijekom jutra. Sadrže i vitamine B-skupine, vitamin D, kolin (važan za mozak i jetru) te antioksidanse lutein i zeaksantin, koji štite vid. Pored toga, imaju vrlo malo ugljikohidrata, što ih čini prikladnima i za načine prehrane s nižim udjelom šećera.
Odlučite li se uvrstiti ih na jelovnik u tom najvažnijem obroku u danu, predlažemo vam da malo odstupite od klasike, odnosno prženih jaja i jaja utvrdo pa napraviti Çılbir, odnosno jaja na turski način.
Poslužuju se s grčkim jogurtom i dobro začinjenim otopljenim maslacem, a ako želite još više teksture, jedan dio grčkog jogurta možete zamijeniti ricottom. Donosimo vam jednostavan recept za dvije osobe.
Çılbir
Sastojci
400 g grčkog jogurta
40 g maslaca
2 žlice octa
½ žličice mljevene slatke paprike
1 prstohvat čili pahuljica
1 češanj češnjaka
2 jaja
sol, papar
Priprema
Pomiješajte grčki jogurt s protisnutim češnjakom, malo soli i papra te ostavite da se ugrije na sobnu temperaturu.
U lonac ulijte vodu, dodajte ocat i zakuhajte. Kad voda zakuha, smanjite vatru tako da samo lagano vrije. Jaja razbijte u male posudice pa ih pažljivo spustite u vodu. Poširajte ih tri do četiri minute, ovisno o tome želite li da žumanjak ostane mekan. Izvadite ih šupljikavom žlicom i ocijedite na kuhinjskom papiru.
U manjem lončiću otopite maslac, dodajte papriku i čili te kratko zagrijte, samo dok maslac ne zapjeni i ne zamiriše.
Na tanjure rasporedite jogurt, položite po jedno poširano jaje i prelijte ih toplim paprenim maslacem.
Poslužite odmah, uz topli kruh ili lepinju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....