Kupate li se na divljim plažama, sigurno ste primijetili biljku koja raste po stijenama uz more. Biljka latinskog naziva Crithmum maritimum naziva se petrovac, motar ili obalni kopar i nekoć je bila sastavni dio dalmatinskog jelovnika, da bi se potom svela na pomalo egzotičan dodatak za koji su znali samo dobro upućeni.
Posljednjih se desetljeća ipak popularizirala pa danas mnogi ipak znaju za motar, ali ga ostavljaju na miru. Ne da im ga se brati, jer im se ne da ni gnjaviti s kiseljenjem. Međutim, to nipošto nije jedino što se može napraviti s motarom.
Kako je već ionako prošla sezona u kojoj se ova samonikla mediteranska biljka bere u svrhu pripreme zimnice (to se valja obaviti prije nego petrovac procvjeta), evo par riječi o tome kako se može iskoristiti u svježem obliku. Znate li da se motar može kuhati i pirjati te da se od njega može napraviti nešto nalik pestu? A znate li da se okus motara izvrsno slaže s janjetinom?
Dobar izvor vitamina C
Vrijedi spomenuti i da se motar ubraja među vrlo zdrave samonikle biljke, a iako se jede u malim količinama, vrijedan je dodatak prehrani. Posebno je bogat vitaminom C, zbog čega se u prošlosti koristio i kao zaštita od skorbuta. Osim toga sadrži i vitamine A, E i K, te brojne mineralne soli poput joda, kalija, kalcija i željeza.
U listovima se nalaze i eterična ulja te fenolni spojevi s antioksidativnim djelovanjem, što znači da motar pomaže u neutraliziranju slobodnih radikala i jača otpornost organizma. No, vratimo se načinima pripreme.
Kako se priprema motar
Motar se može jesti sirov u salatama ako se dobro ispere, jer u tom obliku ima određenu notu okusa koja djeluje pomalo nametljivo, a nekima se nikako ne sviđa. Premda ga mi obično kiselimo ili lešajemo, drugdje na Mediteranu motar se blanšira, sorira na maslacu, dodaje u fritaje i slična jela te se koristi kao začin i kao dodatak pićima, primjerice ginu s tonikom.
Osim što izvrsno pristaje uz ribu i plodove mora, dobro se slaže i s janjetinom uz koju se poslužuje kuhan, pirjan na maslacu ili u obliku salsa verde.
Salsa verde je umak od svježeg začinskog bilja, najčešće na bazi peršina, maslinova ulja, kapara, inćuna, češnjaka i limunova soka ili octa. Ima svjež, aromatičan i lagano kiselkast okus te se koristi uz meso, ribu, povrće ili kao dodatak salatama. Riječ je o vrlo zanimljivom prilogu pa vam za njega donosimo osnovni recept, a vi se malo poigrajte količinama kako biste ga prilagodili svojim potrebama i ukusu.
Salsa verde od motara
Sastojci:
85 g motara
1 žlica kapara
1 žlica limunova soka
1- 2 žlice maslinova ulja
1 žličica octa
3 - 4 stabljike mladog luka
2 inćuna (po želji)
sol, papar
Priprema:
Operite motar i kuhajte ga 2–3 minute u poklopljenom loncu s malo vode. Ne treba ga prekrivati vodom jer će omekšati na vlastitoj pari. Izvadite ga iz lonca i ostavite da se ohladi. U međuvremenu sitno nasjeckajte mladi luk i kapare. Ohlađeni obalni kopar nasjeckajte pa ga stavite u zdjelu zajedno s lukom i kaparima. Dodajte ocat, maslinovo ulje, sol i papar, a po želji i limunov sok.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....