Za mnoge od nas koji smo navikli ribu kombinirati s krumpirom, rajčicom, blitvom i sličnim namirnicama, pomisao na spoj ribe i mahunarki poput graha i slanutka može djelovati gotovo uznemirujuće. Razumljivo, jer mahunarke se u našoj kuhinji najčešće pojavljuju u društvu mesa.
Ipak, upravo ta na prvi pogled strana kombinacija ribe s mahunarkama nosi važne nutritivne prednosti. Mahunarke su bogat izvor biljnih proteina, prehrambenih vlakana, vitamina B skupine te minerala poput željeza, kalcija i magnezija. Osim što pridonose regulaciji tjelesne mase i razini šećera u krvi, smanjuju i rizik od kardiovaskularnih bolesti te povišenog kolesterola. Riba, osobito masne vrste poput srdele, tune, skuše ili lokarde, donosi visokovrijedne proteine i omega-3 masne kiseline koje čuvaju zdravlje srca, krvnih žila i mozga.
Kada se ove dvije namirnice spoje, dobiva se obrok koji ujedinjuje najbolje od oba svijeta, odnosno proteine i zdrave masti iz ribe s vlaknima, vitaminima i mineralima iz mahunarki. Ako još uvijek sumnjate da je taj spoj nepcu ugodan, razuvjerit ćemo vas podsjetnikom na slanutak s kozicama (evo vam recept koji je na svom Instagramu objavila splitska chefica Jolanda Vitaljić) i na veliki talijanski specijalitet, seppia con piselli, odnosno sipu s graškom (ovdje vam je recept).
Ne možemo odoljeti a da vam ne preporučimo još jedan način za kombiniranje ovih namirnica pa vam nudimo recept za zgodno jušno jelo u kojem se spajaju fileti bijele ribe (mola, bakalara ili neke druge vrste čvrstog mesa) i omiljena mahunarka koja dokazano snižava kolesterol i šećer, a potiče probavu i zdravlje srca. Možete ju koristiti u već skuhanom obliku ili pak u suhom, a u tom slučaju prepolovite navedenu količinu.
Riba sa slanutkom
Sastojci
400 g kuhanog slanutka
500 g fileta bijele ribe
500 ml ribljeg ili povrtnog temeljca
200 g rajčica
100 g luka
100 ml bijelog vina
3 žlice maslinova ulja
2 češnja češnjaka
1 grančica ružmarina
1 list lovora
sol, papar
Priprema
Ako koristite suhi slanutak, namočite ga preko noći pa skuhajte dok ne omekša. Na maslinovu ulju pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša i postane staklast. Dodajte usitnjen češnjak, rajčice i ružmarin pa kratko dinstajte. Ulijte bijelo vino i pustite da ispari alkohol, zatim umiješajte slanutak i podlijte temeljcem. Dodajte lovor, posolite i popaprite te kuhajte oko 20 minuta da se okusi sjedine. Filete ribe narežite na veće komade, lagano posolite i spustite u varivo. Kuhajte još 5–7 minuta dok se riba lagano skuha. Izvadite lovor i ružmarin, po želji pokapajte s još malo maslinova ulja i pospite svježim peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....