Kiselik kupus na glasu je zbog svojih ljekovitih svojstava, a ako kažemo da se radi o najzdravijoj namirnici hladnog dijela godine, vjerojatno nismo daleko od istine. Među svim nutrijentima koje kiseli kupus sadrži možda je najpoznatiji po visokom sadržaju vitamina C, pa je u prošlosti bio preventiva zloglasnom skorbutu, a danas održava naš imunitet što je osobito važno u sezoni virusa.
Osim toga, riječ je namirnici koja se među onim tradicionalnim ističe po jednom, a to je obilje probiotika. To je značajno jer u novije vrijeme znanstvenici sve više otkrivaju važnost dobrih mikroorganizama za naše cjelokupno zdravlje, čak su pronašli vezu crijevne mikroflore i mentalnog zdravlja. Riječ je, naravno, o kiselom kupusu.
Nekoć je svaka kuća imala kacu za kiseljenje kupusa u kojoj se kiselilo na desetke glavica. Danas je to malo drugačije pa smo osuđeni na kupovni. Što ne bi bio nužno problem da je lako doći do kvalitetnog kupusa, ali vjerojatno ste se i sami uvjerili da to nije baš tek tako.
Kaca za kiseljenje vam ne treba
Srećom, postoji kompromis između kace pune glavica kupusa i osuđenosti na nekvalitetan industrijski, a to je da sami ukiselite koju teglicu ribanog kiselog kupusa. To uopće nije teško, a najbolje od svega je što nema zafrkancije sa sterilizacijom i zatvaranjem tegla. Jer za razliku od drugih vrsta zimnice koju pripremamo, kiselom kupusu treba upravo suprotno od sterilnog, a to je obilje dobrih mikroorganizama uz pomoć kojih će se odviti fermentacija.
Donosimo recept za kilogram naribanog kupusa za koji su vam potrebne samo dvije stvari, a to su kupus i sol.
Različite veličine
Kad je riječ o izboru posude u kojoj ćete kiseliti kupus, računajte da kilogram kupusa nakon čišćenja, ribanja i soljenja zauzima otprilike zauzima 1 l volumena. Najlakše ćete pronaći staklenke od 720 ml i one veće od 2,5 l ili 3 l pa odaberite prema svojim potrebama i tada tome prilagodite količine navedene u receptu.
Recept za domaći kiseli kupus
Ovo je jedan vrlo jednostavan recept za kiseljenje kupusa, a da bi vam dobro uspio bitno je povremeno podignuti poklopac staklenke kako bi izašli nakupljeni plinovi koji se stvaraju uslijed fermentacije.
Ribani kiseli kupus u teglama
Sastojci
1 kg kupusa
30 g soli
Priprema
Glavice kupusa očistite tako da odstranite vanjske oštećene listove, narežite na četvrtine ili polovice i tanko naribajte, ali nemojte ribati središnji dio (onaj tvrđi dio, stabljiku). Posolite, izmiješajte kupus i sol rukama pa ga stišćite ga dok ne krene puštati sok. Zatim ga slažite u teglu, sloj po sloj, pritišćući ga batom, šakom ili nečim tupim da istisnete zrak. Staklenku nemojte napuniti do vrha nego ostavite nešto prostora, a tekućina bi trebala pokrivati kupus.
Za kraj stavite jedan čitav list na vrh i dodatno pritisnite sadržaj tegle pritiskivačem za zimnicu, drvenim štapićima od sladoleda ili nečim sličnim. Zatvorite staklenku, ali ne stežite čvrsto i tijekom fermentacije redovito otvarajte poklopac da izađu plinovi koji se u tom procesu oslobađaju.
Držite tegle na sobnoj temperaturi, oko 15 - 20 ºC, a na tim temperaturama bit će spreman za mjesec dana ili malo prije. Možete ga držati i na nižim temperaturama, tada će proces kiseljenja biti sporiji. Prije jela kupus isperite od viška soli i začinite po ukusu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....