StoryEditorOCM
Spiza plusuvijek pri ruci

Kiseli kupus iz tegle radi se kao od šale: evo kako ćete bez kompliciranja ukiseliti jednu glavicu, samo je naribajte i...

Piše T. S. M.
11. studenog 2025. - 10:22

Čim malo zahladi, nema nam do kiselog kupusa! Kad nam je on pri ruci, možem biti mirni - nema gladi ni nedoumice oko toga što pripremiti. Možemo ga dinstati s pancetom ili kobasicama, možemo ga zapeći s bržolama, možemo ga napraviti na jušno, možemo skuhati jotu ili ga pak lagano začiniti i poslužiti kao salatu. Samo ga treba uvijek imati pri ruci.

A to zapravo nije teško, samo ga treba - ne kupiti, nego napraviti u domaćoj radinosti. Ma kako sad to, pa to mogu samo oni koji imaju gdje držati kace za kiseljenje, mislite sad vi. E pa nije istina. Lako ga možete ukiseliti i u običnim teglama, u znatno manjoj količini, doduše, ali bez velike zafrkancije.

Otkrivamo vam postupak za kiseljenje količine koja odgovara prosječno velikoj glavici kupusa. Po želji mu možete dodati lovora i papra za bolji okus ili malo kukuruza u zrnu, za ljepšu boju.

image
Shutterstock

Domaći kiseli kupus u tegli

Sastojci

1,5 kg kupusa
1,5 žlica soli

Priprema

Teglu sterilizirajte u pećnici na 100 °C. Kupusu uklonite vanjske listove, operite ga i naribajte ili tanko narežite. U većoj posudi ga posolite, dobro izgnječite rukama, dodajte začine po želji i promiješajte.

Prebacite kupus u teglu i čvrsto ga pritisnite šakom. Ulijte tekućinu koja je ostala u posudi. Na površinu stavite uteg (promjerice manju teglu ispunjenu nečim teškim) da pritišće kupus, koji mora stalno biti pod tekućinom. Otvor prekrijte tkaninom i pričvrstite ju gumicom ili koncem.

Prvih 24 sata nekoliko puta pritisnite sadržaj staklenke da kupus pusti još tekućine. Ako je nema dovoljno, dodajte slanu vodu (1 žličica soli na šalicu vode).

Kupus ostavite da fermentira 3-10 dana na sobnoj temperaturi, između 18 i 23 °C. Svaki dan provjerite i po potrebi ponovno pritisnite. Kad postigne željenu kiselost, zatvorite teglu poklopcem i spremite je u hladnjak ili smočnicu.

Ovako pripremljen kupus može trajati do dva mjeseca. Ako se pojavi tanka bijela prevlaka, koja je prirodan dio procesa fermentacije, jednostavno je uklonite žlicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. prosinac 2025 05:03