Nekoć je rasla u izobilju, a danas se ubraja među "zaboravljene voćke". Ona je crna murva, prava je mala riznica zdravih sastojaka. U Europu je pristigla iz Azije, zajedno sa svojom rodicom bijelom murvom, koja je uvezena kao hrana za dudove svilce.
Iako je do prije kojeg desetljeća krasila brojne okućnice i voćnjake, crnu murvu danas najčešće viđamo u prodavaonicama voća, no ponegdje se još uzgaja kao ukrasno stablo ili se može zateći kako raste napola divlja.
Njezine tamne bobice obiluju antioksidansima, osobito resveratrolom, vitaminom C, željezom i vlaknima, pa pomažu u jačanju imuniteta, zaštiti stanica od oksidativnog stresa te poticanju probave. Osim toga, crna murva prirodno snižava razinu šećera u krvi, što je čini zanimljivim saveznikom u prehrani osoba koje paze na glikemijski unos. Zahvaljujući blagotvornom utjecaju na krvne žile i cirkulaciju, redovita konzumacija ovog ploda može imati i pozitivan učinak na zdravlje srca i krvožilnog sustava.
Crna murva od davnina ima posebno mjesto u narodnoj medicini. Naši su je stari koristili za jačanje krvi, smirivanje kašlja i ublažavanje upala grla, ali i za čišćenje probavnog trakta i općenito osnaživanje organizma nakon bolesti. Vjerovalo se da sok od murve "vraća snagu", osobito djeci, starijima i onima koji su izgubili apetit.
Bilo da ih jedete svježe, u čemu možete uživati još samo koji tjedan, ili ih pretvorite u džem, sok ili liker, crne murve nude bogatstvo okusa i korisnih sastojaka. Predlažemo vam jednostavan recept za sirup od murve koji vam osim za pripremu soka može poslužiti kao preljev za palačinke i kolače te još jedan recept za ukusan liker koji je savršen digestiv, no jako lijepo prija i uz čokoladne deserte.
Liker od crne murve
Sastojci
1 kg crne murve
500 g šećera
1 l domaće rakije lozovače
1 limun
1 vanilin šećer (ili štapić vanilije)
Priprema
Murve očistite i lagano zgnječite vilicom u većoj staklenoj posudi. Dodajte šećer, vanilin šećer i na ploške narezani limun. Promiješajte i ostavite pokriveno na tamnom, hladnom mjestu 2–3 dana, povremeno promiješajući, dok voće ne pusti sok i šećer se potpuno otopi.
Nakon toga dodajte rakiju, dobro promiješajte i zatvorite staklenku. Ostavite da stoji na tamnom mjestu barem 3–4 tjedna (što duže, to bolje — idealno 6 tjedana), uz povremeno lagano protresanje.
Procijedite kroz gusto cjedilo ili gazu, po želji još jednom filtrirajte kroz filter za kavu ili gustu gazu kako bi bio bistriji. Ulijte u sterilizirane boce i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Sirup od crne murve
Sastojci:
2 kg crne murve
1,5 kg šećera
500 ml vode
2 limuna
Priprema:
Operite crnu murvu i odstranite peteljke. Prebacite je u veću posudu i prelijte vodom. Dodajte limune narezane na kolutove i ostavite da stoji poklopljeno na hladnom mjestu 24 sata. Nakon toga sve zajedno zakuhajte i kuhajte 10 minuta na srednje jakoj vatri.
Dobivenu masu procijedite kroz gusto cjedilo ili gazu, pritom dobro pritisnuvši bobice da puste sav sok. U bistri sok dodajte šećer, vratite na vatru i kuhajte još 10–15 minuta, povremeno skidajući pjenu.
Vrući sirup ulijte u sterilizirane staklene boce, dobro zatvorite i ohladite. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Sirup poslužite razrijeđen s vodom, po želji s dodatkom limuna, mente ili leda. Može se koristiti i kao preljev za palačinke, jogurt, ili kao dodatak koktelima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....