Odlučili ste se pozdraviti s kruhom, barem na neko vrijeme, i sad ne znate što biste jeli? Sasvim razumljivo, jer kako pomazati tanjur, napraviti sendvič, potočati toć... bez kruha? Rješenje je jednostavno: u prehrani zadržite kruh, ali zaboravite na pšenicu. Odličan kruh može se napraviti od namirnice niskog glikemijskog indeksa, pune proteina, što znači da će vam dati osjećaj dugotrajne sitosti.
Crvena leća ne samo da odgovara navedenom opisu, nego i ne sadrži gluten, pa je odlična alternativa za osobe s intolerancijom na gluten ili celijakijom. Leća je leguminoza bogata proteinima, pa kruh od nje može sadržavati više proteina od običnog bijelog ili čak integralnog kruha.
Osim proteina, leća u svom sastavu ima i vlakana, željeza, magnezija i drugih važnih nutrijenata.
Još je jedna prednost kruha od crvene leće: ne samo da se rade bez brašna, nego i bez kvasca pa nema dizanja tijesta.
Za pripremu ovog zdravog i proteinski bogatog kruha, trebat će vam prašak za pecivo te limunov sok ili ocat, koji će s njim reagirati čineći teksturu kruha prozračnijom. Osim toga, kruhu treba dodati malo soli, a možete mu dodati i začine te druge dodatke po želji, poput origana, češnjaka u prahu, kurkume ili ružmarina za slane verzije, odnosno lješnjaka, badema, brusnica i zgnječene banane, ako poželite kruh koji se savršeno slaže sa slatkim namazima.
Ako želite dodatnu teksturu i nutrijente, u smjesu možete ubaciti sjemenke poput suncokretovih, lanenih ili chia sjemenki. Kruh možete čuvati u hladnjaku do 4-5 dana, a možete ga i zamrznuti.
Kruh od crvene leće
Sastojci:
250 g crvene leće (nekuhane)
250 ml vode
1 žlica limunovog soka ili jabučnog octa
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice soli
Priprema:
Crvenu leću namočite u hladnoj vodi i ostavite da odstoji najmanje 3 do 4 sata, a idealno bi bilo preko noći. Nakon toga je dobro ju isperite i ocijedite. Zatim stavite leću u blender, dodajte vodu, sol, prašak za pecivo i limunov sok, odnosno ocat. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, slične gustoće kao za palačinke.
Ulijte smjesu u kalup za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili lagano nauljili. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C (bez ventilatora) oko 40 do 50 minuta, dok kruh ne postane čvrst i dobije lijepu, zlatnu koricu.
Kad je kruh pečen, ostavite ga nekoliko minuta da se ohladi u kalupu, a zatim ga izvadite i pustite da se potpuno ohladi prije rezanja. Narežite na šnite i poslužite – savršeno se slaže s avokadom, humusom, maslinovim namazom ili čak kao tost s maslacem od kikirikija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....