Dok su kod nas najpoznatije masline u salamuri, na jugu Italije i u dijelovima Grčke jednako su na cijeni i one sušene. Metoda je vrlo jednostavna, masline se, nakon kratke pripreme, jednostavno prepuste suncu i morskom zraku. Takav način pripreme potječe iz vremena kad nije bilo ni hladnjaka ni steriliziranih staklenki, pa su ljudi koristili ono što su imali: sunce, sol i vjetar. Rezultat su tamne, sjajne masline s bogatim okusom koji poprima note suhog voća.
Za ovu metodu obično se koriste zrele crne masline, koje su već potpuno omekšale na stablu, ali na isti način mogu se konzervirati i poluzrele. Ključ je u tome da se prije sušenja djelomično otkloni gorčina, a to se obično radi kratkim kuhanjem u blagoj otopini octa.
Nakon toga dolazi sušenje na suncu uz povremeno okretanje kako bi ih sunčeve zrake i svježi zrak prosušili taman toliko da ishlapi višak tekućine, ali da su plodovi još uvijek mekani u sredini.
Takve se masline poslije mogu čuvati takve kakve su, na prozračnom tamnom mjestu ili, što je još bolje, pospremljene u staklenke i prelivene maslinovim uljem s malo začina. U Apuliji ih često začinjavaju origanom, čilijem i koricom naranče, dok u Grčkoj više vole timijan, ružmarin i limun.
Sušene masline
Sastojci:
1000 g zrelih crnih maslina
100 ml vinskog octa
1 žlica krupne soli
2 žličice origana, timijana ili ružmarina
2 žličice suhe čili papričice (po želji)
korica limuna ili naranče (po želji)
maslinovo ulje za čuvanje
Priprema:
Masline operite i stavite u lonac s vodom i octom. Kad voda zakipi, kuhajte masline 3-5 minuta, zatim ih ocijedite i lagano osušite krpom.
Rasprostrite masline po rešetki ili limu za pečenje obloženom gazom, pospite ih solju i ostavite na suncu 3-4 dana, dok ne postanu naborane i suhe izvana, ali su još mekane kad ih pritisnete. Povremeno ih okrenite da se ravnomjerno osuše.
Kad su gotove, stavite ih u staklenke i dodajte začine te ih prelijte maslinovim uljem tako da ih potpuno prekrije. Zatvorite staklenke i čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....