StoryEditorOCM
Spiza plusovako je najbolji

Mladi luk je spas za cijeli organizam, ali samo ako ga jedete na ovaj način. Evo kako izvuči ono najbolje, imamo recept

Piše T. S. M.
25. travnja 2025. - 10:43

Mladi luk je prava mala riznica zdravih sastojaka, no zbog kulinarskih trendova mnogi ga koriste na pogrešan način. Možda je pogrešan malo oštar termin, jer s tim je načinom korištenja te omiljene proljetne namirnice oštrog okusa u pogledu tehnika kuhanja sve u redulja, ali unatoč tome takav je oblik njegove obrade pravo rasipanje vitamina, antioksidansa i minerala.

O čemu je riječ?  Od kad je postalo moderno u jelima umjesto žutog luka koristiti šalotke, mnogi su nedostatku te namirnice, koju nije baš lako pronaći u trgovinama, doskočili njenom zamjenom mladim lukom. Mladi luk se u toj ulozi ne snalazi loše, ali takav ga tretman jako osiromašuje u nutritivnom smislu.

image
Josip Bandić/Cropix

Mladi je luk najkorisniji za organizam kad se jede sirov jer samo takav zadržava sve svoje nutrijenate. No, ako mislite da ćete maksimalno profitirati po pitanju hranjivih i ljekovitih sastojaka mlade kapulice ako je grickate onako u komadu, opet ste u krivu, jer jedna stvar mladi luk može učiniti još zdravijim, jer nam njegove nutrijente čini još dostupnijima. 

Dokazano je da mladi luk u sirovom obliku posebno koristi zdravlju očiju zahvaljujući karotenoidima poput luteina, zeaksantina i vitamina A, koji štite očne stanice i sprječavaju bolesti poput noćnog sljepila ili makularne degeneracije. Krvožilni sustav također profitira od ove peckave lukovice: biljni pigment kvercetin pomaže u prevenciji ateroskleroze, dok antioksidansi poput vitamina C i sumpornih spojeva smanjuju upale, reguliraju tlak i čuvaju srce i mozak od ozbiljnijih stanja poput moždanog ili srčanog udara.

Osim toga, mladi luk povoljno djeluje na probavu, jača kosti i zube te može igrati ulogu u prevenciji raka. Ukratko, mladi luk je superjunak među povrćem, ali samo ako se jede sirov. I prethodno narezan. 

image


 

Božidar Vukičević/Cropix

Mladi luk i njemu srodne vrste poput žutog i ljubičastog luka, luka srebrenca i češnjaka, najbolje je pustiti da odstoje 10-15 minuta nakon što su nasjeckane jer se za to vrijeme aktivira enzim koji nam omogućuje upijanje najljekovitijih sastojaka iz biljaka roda Allium. Stoga, želite li izvući ono najbolje i najvrednije iz obožavane mlade kapulice, nasjeckajte je i ubacite u salate, namaze i paštete. Jedan od najjednostavnijih i najboljih recepata na tom tragu je onaj za namaz od mladog luka i sira. Zamutite ga, strpite se desetak minuta i zatim uživajte u okusu znajući da usput radite puno za svoje zdravlje.

Namaz od mladog luka i svježeg sira

Sastojci:

200 g svježeg sira
1 kiselo vrhnje (180 ml)
1 vezica mladog luka 
malo svježeg peršina
sok pola limuna
malo maslinovog ulja
sol, papar 

Priprema:

Mladi luk operite i sitno nasjeckajte (koristite i zeleni i bijeli dio za puniji okus).

U zdjeli pomiješajte svježi sir i kiselo vrhnje u glatku smjesu. Dodajte nasjeckani mladi luk, limunov sok, sol i papar. Promiješajte sve sastojke, po želji dodajte kap maslinovog ulja i malo svježeg peršina.

Ostavite namaz u hladnjaku barem 15 minuta pa ga poslužite uz integralni kruh, krekere, tortilje ili pogačice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 15:13