Mladi luk je prava mala riznica zdravih sastojaka, no zbog kulinarskih trendova mnogi ga koriste na pogrešan način. Možda je pogrešan malo oštar termin, jer s tim je načinom korištenja te omiljene proljetne namirnice oštrog okusa u pogledu tehnika kuhanja sve u redulja, ali unatoč tome takav je oblik njegove obrade pravo rasipanje vitamina, antioksidansa i minerala.
O čemu je riječ? Od kad je postalo moderno u jelima umjesto žutog luka koristiti šalotke, mnogi su nedostatku te namirnice, koju nije baš lako pronaći u trgovinama, doskočili njenom zamjenom mladim lukom. Mladi luk se u toj ulozi ne snalazi loše, ali takav ga tretman jako osiromašuje u nutritivnom smislu.
Mladi je luk najkorisniji za organizam kad se jede sirov jer samo takav zadržava sve svoje nutrijenate. No, ako mislite da ćete maksimalno profitirati po pitanju hranjivih i ljekovitih sastojaka mlade kapulice ako je grickate onako u komadu, opet ste u krivu, jer jedna stvar mladi luk može učiniti još zdravijim, jer nam njegove nutrijente čini još dostupnijima.
Dokazano je da mladi luk u sirovom obliku posebno koristi zdravlju očiju zahvaljujući karotenoidima poput luteina, zeaksantina i vitamina A, koji štite očne stanice i sprječavaju bolesti poput noćnog sljepila ili makularne degeneracije. Krvožilni sustav također profitira od ove peckave lukovice: biljni pigment kvercetin pomaže u prevenciji ateroskleroze, dok antioksidansi poput vitamina C i sumpornih spojeva smanjuju upale, reguliraju tlak i čuvaju srce i mozak od ozbiljnijih stanja poput moždanog ili srčanog udara.
Osim toga, mladi luk povoljno djeluje na probavu, jača kosti i zube te može igrati ulogu u prevenciji raka. Ukratko, mladi luk je superjunak među povrćem, ali samo ako se jede sirov. I prethodno narezan.
Mladi luk i njemu srodne vrste poput žutog i ljubičastog luka, luka srebrenca i češnjaka, najbolje je pustiti da odstoje 10-15 minuta nakon što su nasjeckane jer se za to vrijeme aktivira enzim koji nam omogućuje upijanje najljekovitijih sastojaka iz biljaka roda Allium. Stoga, želite li izvući ono najbolje i najvrednije iz obožavane mlade kapulice, nasjeckajte je i ubacite u salate, namaze i paštete. Jedan od najjednostavnijih i najboljih recepata na tom tragu je onaj za namaz od mladog luka i sira. Zamutite ga, strpite se desetak minuta i zatim uživajte u okusu znajući da usput radite puno za svoje zdravlje.
Namaz od mladog luka i svježeg sira
Sastojci:
200 g svježeg sira
1 kiselo vrhnje (180 ml)
1 vezica mladog luka
malo svježeg peršina
sok pola limuna
malo maslinovog ulja
sol, papar
Priprema:
Mladi luk operite i sitno nasjeckajte (koristite i zeleni i bijeli dio za puniji okus).
U zdjeli pomiješajte svježi sir i kiselo vrhnje u glatku smjesu. Dodajte nasjeckani mladi luk, limunov sok, sol i papar. Promiješajte sve sastojke, po želji dodajte kap maslinovog ulja i malo svježeg peršina.
Ostavite namaz u hladnjaku barem 15 minuta pa ga poslužite uz integralni kruh, krekere, tortilje ili pogačice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....